Делът на контрабандните цигари през първото тримесечие на годината е

...
Делът на контрабандните цигари през първото тримесечие на годината е
Коментари Харесай

Цигареният бранш отчете най-нисък дял не нелегалните цигари от 2010 г.

Делът на контрабандните цигари през първото тримесечие на годината е едвам 3.8%, което е спад с 2 процентни пункта по отношение на година по-рано и с 0.6 процентни пункта по отношение на последните три месеца на миналата година. Това оповестиха представителите на показаните с продуктите си в България огромни тютюневи компании. Те показаха резултатите от обичайното си премерване на потреблението на контрабандни цигари. Според фирмите следващото стесняване на каузи на контрабандните цигари в общото ползване демонстрира устойчива позитивна наклонност.

То се организира от организация " Нилсен " в 20 огромни града - с над 43 хиляди поданици и 6 по-малки най-вече в пограничните региони. Данните са въз основата на 5800 празни кутии в огромните обитаеми места и 700 - в дребните. Проучването е на терен и е било в интервала 15 февруари-15 март.

Половината от незаконните цигари са били предопределени за безмитна търговия, а останалата половина идват от неидентифицирани страни, от Северна Македония, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, за пръв път са открити и такива с генезис Грузия.

Според събраните данни

увеличение на потреблението на контрабандни цигари

има във Варна, Хасково, Благоевград, Пазарджик, Велико Търново и други Свиване се следи във Враца, Сливен, Ямбол, Бургас, София, Русе и Габрово.

Най-висок дял на тези цигари има в Свиленград - 29% (което е растеж от 10 процентни пункта по отношение на година по-рано), следван от Димитровград с 13% (свиване с 2 пункта) и Дупница - с 5%, което е стесняване с 5 пункта.

При сходни проучвания, създадени в други европейски страни, данните демонстрират, че във Франция и Румъния също се свива делът на контрабандните цигари през първото тримесечие по отношение на година по-рано, до момента в който в Италия има лек растеж.

Част от марките контрабандни цигари остават едни и същи във времето, само че с изключение на тях има и нови като ненадейно и бързо заменят предходни всеобщо предлагани разновидности, което приказва за бързо

преориентираща се проведена незаконна активност,

е един от изводите от изследването.

Тихомир Безлов, специалист в Центъра за проучване на демокрацията разяснява, че последващо проучване ще покаже дали данните демонстрират наклонност или са моментно положение. Той уточни, че има положителни резултати и при преодоляването на контрабандата на рязан тютюн. Към този проблем насочи вниманието Цветан Филев, ръководител на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Той сподели, че в Турция не пречат на производителите да продават недопечен тютюн както се продават плодове и зеленчуци и това основава проблем по границата с България, откъдето той може да бъде импортиран елементарно. На това присъстващият на събитието министър председател Бойко Борисов незабавно отговори с данни, че от началото на годината е арестуван 11 тона рязан тютюн, който е трябвало да влезе незаконно в страната.

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че п резидентът се подиграл, че рови в кофите за отпадък.

" Моля ви, да кажете, че това е ваша социология и процедура. Не съм я измислил аз най-малкото. Вие отчитате по тази формула и нямам виновност по тази причина. Имам виновност за резултатите, че са толкоз положителни ", уточни той.

По думите му изсветляването на бранша коства огромни старания на всички служби. Той употребява случая да заяви и че от " началото на жътвата " на канабис е арестуван 1 звук, а през предходната година общо 110 тона.

Всяка сряда като се събираме с основния прокурор (който също участва на оповестяването на резултатите, само че не взе думата - бел. а.), с шефове на дирекции, с Национална агенция за приходите и " Митници ", първото, което рапортуват е какъв брой противозаконни цигари са задържали и какъв брой тютюн, описа Борисов. Обяви, че приветства неправителствения бранш по тази причина, че оказва помощ в тази тематика. " Тези резултати са поради волята на държавното управление и на основния прокурор, на прокуратурата ", посочи министър- ръководителят и попита риторично,

за какво " при Орешарски " делът на контрабандните цигари

е бил 34.5 (през второто тримесечие на 2010 г.).

Борбата с противозаконната търговия с цигари е явен и непрекъснат приоритет на държавното управление, оповестиха на собствен ред представители на цигарените компании.

В изследването се събира информация за марките цигари на фирмите " Бритиш-америкън табако ", " Булгартабак ", " Джапан табако ", " Импириъл табако " и " Филип Морис ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР