Делът на компаниите от Топ 3 нараства, за сметка на

...
Делът на компаниите от Топ 3 нараства, за сметка на
Коментари Харесай

PC пазарът пропада, но водещите играчи са стабилни

Делът на фирмите от Топ 3 нараства, за сметка на дребните

През първото тримесечие на 2018 година пазарът на районен съд означи следващ спад

Продажбите на лични компютри – настолни системи и ноутбуци – понижават от 2012 година на фона на растяща известност на мобилните устройства. Водещите районен съд марки обаче страдат по-слабо от останалите, сочи разбор на PC Magazine за последните няколко години.

През първото тримесечие на 2018 г- в света са продадени 61,7 млн. районен съд, което е с 1,4% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година и 14-то подред тримесечие на спад, считано от втората четвърт на 2012 година, по данни на Gartner. Но макар, че размерът на продажбите върви надолу, делът на водещите производители остава задоволително постоянен, а някои играчи даже ускоряват позициите си.

В интервала януари-март топ 3 на районен съд пазара – HP, Lenovo и Dell – са доставили общо 56,9% от всички лични компютри, до момента в който година по-рано на тях се падаха 54,5% от продажбите. Най-добра динамичност демонстрира Dell, който бележи растеж от 6,5% на годишна база, а делът на тексаската компания се е покачил от 14,8% до 16%.
още по тематиката
От 2012 година до момента в бизнеса на трите водещи компании се следи устойчива наклонност на съмнения в продажбите – мъртвило при започване на годината и растеж в заключителното четвърто тримесечие, а като цяло размерите на доставки остават постоянни.

Asus, която се нарежда в Топ 5, също е съумяла да резервира размера на продажбите на равнище от 4 до 5,5 млн. броя за тримесечие. Само още два марката – Apple и Acer – намират място независимо в анализите на районен съд пазара.

Силно изразен е спадът в категорията „ други производители ”. Докато през третото тримесечие на 2011 година малко известните марки са доставили общо на пазара 40,68 млн. районен съд, то към началото на 2018 година, техните доставки са намалели съвсем три пъти – до 14,6 млн. броя.

Като се има поради прогнозата, че низходящата наклонност на районен съд пазара ще продължи, за дребните играчи ще става все по-трудно да печелят от произвеждане и продажби на компютри, отбелязван анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР