Делът на инвестициите в Централна и Източна Европа (по-конкретно в

Делът на инвестициите в Централна и Източна Европа (по-конкретно в ...

Colliers: Местните инвеститори остават ключови в ЦИЕ.


Делът на инвестициите в Централна и Източна Европа (по-конкретно в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България), които се финансират от местни компании или такива от съседни държави, е скочил с 32% през 2017 г., сочи доклад на компанията за недвижими имоти Colliers International.

Данните от него показват още, че трансакциите, идващи от съседни държави, са се увеличили повече от три пъти и вече достигат до 7 на сто от рекордните 13,1 млрд. евро за региона.

Според Марк Робинсън, специалист проучвания в Colliers за региона, местните инвеститори са се активизирали бързо и това е допринесло за смекчаване ефекта от миналогодишния спад на инвестиционните обеми, генерирани от южноафрикански и азиатски фондове, на фона на 2016 г.

“Възможно е през 2018 г. южноафриканските компании да продължат да се оттеглят, за сметка на повишаване на активността на азиатските, които вероятно ще реализират сделки с портфолиа от имоти или сливания и поглъщания на фирми”, коментира още Робинсън.

От Colliers посочват, че бъдещият растеж на местните инвестиции ще зависи от привлекателността на местните активи и от възможностите за достъп до тях. Компанията смята, че възвръщаемостта на първокласните активи в столиците е атрактивна, най-вече в сравнение с държавните облигации, и с изключение на Прага и Букурещ, подобни на дивиденти от ценни книжа.Още по тематаПредлагането на модерни логистични площи в района на София расте с 5% Пазарът на офис площи у нас изпраща 2017 г. с рекорден брой сделкиБългарският имотен пазар изпрати 2017 г. с инвестиционни сделки за 950 млн. евро

Докладът сочи още, че книжата на селектрираните публични дружества, които инвестират в имоти, към момента носят доходност от близо 4%.

През 2017 г. се наблюдава намаление на обемите, реализирани от азиатски и южноафрикански фондове, спрямо предходната година, която беше рекордна. Същевременно обаче се запазват здравословни нива съответно от 1,4 млрд. евро за азиатските и 1,8 млрд. евро за южноафриканските фондове.

“Третият източник на капитали през 2016 г. – самият регион ЦИЕ, е с най-впечатляващи резултати през миналата година – 32% ръст, с което допринася за общия резултат (от местни и трансгранични инвестиции), възлизащ на 3.3 млрд. евро”, гласи докладът.

От Colliers подчертават, че трансграничните инвестиции достигат най-високите си стойности - 7% от общите инвестиции в региона. Общият обем за шестте страни, включени в изследването, достига 13,1 млрд. евро. Той надвишава предишния рекорд от 2007 г. от 13 млрд. евро.

На 220 млн. евро възлизат нетните парични потоци в ЦИЕ през 2017 г. Това се дължи на 32% скок на активността на регионалните купувачи. Принос има и спадът продажбите в размер на 1,2 млрд. евро от регионални инвеститори и строителни компании. Анализът сочи, че данните показват наскоро започналата активност в инвестиционни покупки от страна на южноафрикански и азиатски фондове.

През 2017 г. се наблюдава интересна тенденция. След като в периода 2014-2015 г. САЩ бяха крупен нетен купувач на бизнес имоти в Централна и Източна Европа, през миналата година те са се превърнали в нетен продавач на имоти на стойност 2 млрд. евро. От своя страна, Европа и Великобритания в частност са запазили тенденцията да бъдат нетни продавачи през 2017 г.

Дългосрочни перспективи

Възходът на местните инвеститори в дългосрочен план е положителен за инвестиционния пазар на имоти в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България. Основни фактори за това са стабилността на инвеститорите и фактът, че познават в дълбочина местната конюнктура.

Обемите, реализирани от местни инвеститори през 2017 г., са най-високи в Полша, където достигат 421 млн. евро. На второ място се нарежда Унгария със 708 млн. евро. България е трета със своите 110 млн. евро, а след нея се нарежда Румъния с 35 млн. евро.
12»-->Още по темата:Анализиинвестиции в имотиинвестиционна активностColliers International

Последни новини Две сингапурски компании са внасяли незаконно луксозни стоки в Северна Корея?Две сингапурски компании са внасяли незаконно луксозни стоки в Северна Корея?Графика на деня: Най-изнасяните стоки за страните по светаГрафика на деня: Най-изнасяните стоки за страните по светаграфикаПовечето партии в Италия отразяват фалшивата промяна. И бяха наказаниПовечето партии в Италия отразяват фалшивата промяна. И бяха наказаниМариана Стаменова: През 2018 г. имотният пазар ще се уравновеси видеоSpotify стъпи и в АфрикаSpotify стъпи и в АфрикаХамънд: Британската икономика се развива по-добре от очакванотоХамънд: Британската икономика се развива по-добре от очакванотоApple и Google губят доверието на потребителитеApple и Google губят доверието на потребителите10Все повече чужденци купуват имоти по крайбрежието на Португалия Все повече чужденци купуват имоти по крайбрежието на Португалия Русия търси все по-голям дял от пазарите на горива в ЕвропаРусия търси все по-голям дял от пазарите на горива в Европа Още по тематаВсе повече чужденци купуват имоти по крайбрежието на Португалия Все повече чужденци купуват имоти по крайбрежието на Португалия Предлагането на модерни логистични площи в района на София расте с 5% Предлагането на модерни логистични площи в района на София расте с 5% Искате да купите луксозен хотел в САЩ - питайте китайските регулаториИскате да купите луксозен хотел в САЩ - питайте китайските регулаториПродават дворец на Босфора за 95 млн. долараПродават дворец на Босфора за 95 млн. долараПазарът на офис площи у нас изпраща 2017 г. с рекорден брой сделкиПазарът на офис площи у нас изпраща 2017 г. с рекорден брой сделкиСофия с най-голям растеж на строящите се офис площи в ЦИЕ в края на 2017 г.София с най-голям растеж на строящите се офис площи в ЦИЕ в края на 2017 г.Предприемачите у нас очакват свиване на инвестициите в промишленосттаПредприемачите у нас очакват свиване на инвестициите в промишленосттаБългария и Чехия са най-предпочитани за инвестиции в автомобилната индустрия България и Чехия са най-предпочитани за инвестиции в автомобилната индустрия графикаПромишлените предприятия у нас ще свият инвестициите си тази година с над 7% Промишлените предприятия у нас ще свият инвестициите си тази година с над 7% 4Коментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментар
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар!
 ИзпратиНапиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!Напиши коментар
Още от Имоти Мариана Стаменова: През 2018 г. имотният пазар ще се уравновеси Все повече чужденци купуват имоти по крайбрежието на Португалия Все повече чужденци купуват имоти по крайбрежието на Португалия Глобалният пазар на бизнес имоти се връща към нивата отпреди финансовата кризаГлобалният пазар на бизнес имоти се връща към нивата отпреди финансовата кризаНАЙ-ЧЕТЕНИ|НАЙ-КОМЕНТИРАНИСтотици хиляди хора в Хонконг плащат, за да живеят в клеткиНовият собственик на мол "Галерия" в Бургас готви разширение от 15 хил. кв. мКак ще се развива имотният пазар в Европа през 2018 г.?Промени във Fannie Mae и Freddie Mac оскъпяват ипотечните кредити в САЩКак може да се развие дигиталното предприемачество в строителството?видеоЦените на имотите в България са нараснали с 6-8% през 2017 г.Цените на жилищата в Лондон намаляват най-бързо от 2009 г.видео

Източник: investor.bg