Делът на хората от средната класа в Китай нараства сериозно

...
Делът на хората от средната класа в Китай нараства сериозно
Коментари Харесай

Средната класа в Китай заприличва все повече на тази в САЩ

Делът на хората от междинната класа в Китай нараства съществено през последните двадесет години. През 2000 година към 3% от популацията на страната е считано за междинна класа. До 2018 година повече от половината от популацията на Китай, или 707 милиона души, е в категорията на междинните приходи съгласно изчисленията на. Според центъра за хора от междинната се дефинират тези, които харчат сред 10 и 50 $ дневно.

С увеличението на размера на междинната класа в Китай, тя стартира да наподобява на американската в доста връзки. В последния си разбор от 2016 година за междинната класа Pew Research Center класифицира 52% от популацията на Съединени американски щати като междинна класа. Методологията за дефиниране на междинната класа варира (много специалисти, както и Pew, дефинират за междинната класа в международен мащаб тези, които живеят с 10 до 20 $ дневно, което е на границата на бедността в САЩ).

Китайското държавно управление дефинира за междинна класа тези с годишни приходи от 7 250 до 62 500 $. McKinsey употребява диапазон от 11 500 до 43 000 $ годишно.

Въпреки, че растежа на междинната класа в Китай значи, че доста жители към този момент не са под линията на бедността, в края на краищата някои от приликите със Съединени американски щати не са по този начин позитивни.

Според икономистът от берлинския институт за китайски проучвания Макс Зенглейн междинната класа на Китай скоро ще се изправи пред провокациите на междинната класа в Съединени американски щати и Европа.

Цените на парцелите

Покачването на цените на жилищата в Съединени американски щати беше изключително мощно по време на пандемията. През април цените на жилищата се покачиха с 14,6%, което е най-големият ценови растеж от 30 години насам. Освен това могат да се повишат с още 16% през 2022 година, декларира Goldman Sachs през октомври.

Според икономистите купувачите на жилища в Съединени американски щати от междинната класа нямат шанс. Повечето останали на пазара са отвън търсенията на купувачи със междинни приходи.

В Китай цените на недвижимите парцели също се повишават през последните две или три десетилетия. От 2003 до 2013 година цените на жилищата в градове като Шанхай и Пекин означиха междинен годишен ритъм на напредък от 13,1%.

На фона на терзанията на пазара, провокирани от дълговите проблеми на колоса за недвижими парцели Evergrande, тази наклонност се обърна и през октомври цените на жилищата в Китай започнаха да падат за първи път от шест години насам.

Въпреки големия растеж на цените на жилищата в Китай, близо 80% от семействата в Китай имат лично жилища (в съпоставяне с 65% в САЩ).

Все повече купувачи на жилища от междинната класа, и по-специално по-младите, се обръщат към кредитиране, с цел да могат да платят 30% първична вноска за жилище.

Нарастват равнищата на дълг на семействата

Дългът на семействата както в Съединени американски щати, по този начин и в Китай се е нараснал най-много поради възходящата цена на жилищата. Общият дълг на семействата в Съединени американски щати надвиши 15 трилиона $ през третото тримесечие на 2021 година, съгласно Федералния запас. Това е с 1 трилион $ повече, в сравнение с беше в края на 2019 година Типичното американско домакинство има дълг към 145 000 $ - с близо 100 000 $ повече, в сравнение с през 2000 година Средното равнище на приход в Съединени американски щати 79 000 $.

Дългът на семействата в Китай е по-нисък, в сравнение с в доста развити страни, само че непрестанно нараства след финансовата рецесия. През 2020 година дългът на семействата в Китай нараства и стига до 128% от прихода, съгласно отчет на Rhodium Group. В края на октомври общият дълг на семействата в Китай доближи 70 трилиона $.

За междинната класа е все по-трудно да си разреши познатия стандарт

И в Китай, и в Съединени американски щати за междинната класа става все по-трудно. Средната класа в Съединени американски щати се свива съществено. От 1979 до 2017 година растежът на разноските на семействата за междинната класа нараства по-бавно от приходите. Заплатите на междинната класа стагнират, а разноските за живот в Съединени американски щати набъбнаха.

61% от възрастните американци са били класифицирани като междинна класа през 1971 година, а през 2005 едвам 50%, съгласно данни от изследователския център Pew. 2,7 милиона американци изпаднаха от междинната класа от 2007 до 2017 година

В Китай междинната класа се сблъсква със същите проблеми.

Въпреки всички прилики, междинните съсловия на двете страни имат своите разлики. Така да вземем за пример междинната класа на Америка е по-утвърдена в материално отношение. В продължение на десетилетия тя беше най-богатата междинна класа в света, само че загуби купата от Канада през 2019 година За Китай не може да се каже същото.

Ролята на недвижимите парцели за благосъстояние и обществено състояние в Китай е доста по-различна от тази в Съединени американски щати. В Китай 70-80% от активите на семействата са свързани с недвижими парцели, което е по-високо от съвсем всяка друга развита страна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР