Делът на българите, които дишат опасно замръсен въздух, е много

...
Делът на българите, които дишат опасно замръсен въздух, е много
Коментари Харесай

В България 78% от хората са изложени на опасен въздух, средно в ЕС - 19%


Делът на българите, които дишат рисково замръсен въздух, е доста над междинното за държавите-членки на Европейския съюз. Това се вижда от данните в последния годишен отчет за състояните на въздуха в България на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС), както и от съпоставения на европейските страни по този индикатор, направено от Европейската организация за околна среда към Европейската комисия.

Данните в отчета са за 2015 година и са най-актуалните обществено налични. Измерванията на българската екоагенция се изпращат от време на време в европейската екоагенция.

Докладът на Изпълнителна агенция по околна среда регистрира и покачването на количеството прахуляк във въздуха в страната спрямо миналата година.

В България процентът на популацията, изложено на наднормени равнища на фини прахови частици (ФПЧ10, т.е. с размер под 10 микрона) е доста над междинния за Европа (където за интервала 2013-2015 е сред 16 и 20% 

В страната процентът на популацията, което изложено на над допустимите правила на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ10) е доста висок –  88.7 % от 3.5 млн. население , живеещо в градове и селища, в които се мери този замърсител.

В документа се прави коментар, че изчисленията са осъществени по методика на европейската организация, която пресмята вероятния оптимален размер на засегнатото население, със следното допускане: във всяко обитаемо място, в което е записано превишение на допустимата норма, цялото население е изложено на отрицателното въздействие на наличието на прахови частици.. /dnevnik.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР