"Декларацията за независимостта, гласуването на която се проведе днес в

...
"Декларацията за независимостта, гласуването на която се проведе днес в
Коментари Харесай

Европа и светът не подкрепиха Каталуния

"Декларацията за независимостта, гласуването на която се организира през днешния ден в Народното събрание на Каталуния, е в несъгласие с правилата на правовата страна, испанската конституция и устава на Каталуния, които са част от правната система на Европейския съюз. Никой в Европейски Съюз няма да признае декларацията. Сега повече от всеки път е належащо да се възвърне правото като основа за разговор и да се подсигуряват свободата и правата на всички жители на Каталуния ", написа Таяни, представен от Дарик радио.

И в действителност - в търсене на единение eвропейската общественост, Съединени американски щати, Мексико, Аржентина, Сърбия - всички обърнаха тил на испанската автономност и осъдиха настояването й за самостоятелност.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, да вземем за пример, разгласи, че не признава каталунската самостоятелност и че страната му ще води разговор единствено и само с държавното управление Мадрид. Мнението му по-късно бе споделено и от немския му сътрудник Зигмар Габриел, който добави, че "създаването на нови разграничителни линии в Европа не дава отговор на ползите на европейците ".

"В миг, когато европейските райони са обхванати от вълнения и спорове, Европа би трябвало да покаже единение и мощ ", гласеше неговото изказване.

Аналогични бяха позициите и на Англия, Италия, Русия и Мексико, които пък акцентираха, че не "одобряват едностранното оповестяване за самостоятелност ".

"Ние държим на мнението, че този бездънен спор, със комплициран исторически генезис, би трябвало да бъде позволен със силата на причините, а не с причините на мощ ", акцентира мексиканският министър на външните работи Луис Видегарай Касо.

Държавният департамент на Съединени американски щати също изрази мнение, че „ Каталуния е неразделна част от Испания и страната ще поддържа конституционните ограничения на испанското държавно управление за съхраняването на единна и мощна държава”. Както и Съединени американски щати, по този начин и Полша и интернационалните организации НАТО и Организация на обединените нации подчертаха нуждата от съблюдаване и вземане предвид с испанската конституция.

На Балканите Каталуния също не срещна поддръжка.

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич съобщи, че страната му "има същата кардинална позиция и по въпроса с Косово, и по въпроса с Каталуния ".

В публикувано до медиите изказване Анкара пък уточни, че "едностранно признатото решение на Народното събрание (каталунския - бел. авт) не е в сходство с испанската конституция и нейните закони и не отразява волята на популацията в района " и изрази вяра, че управляващите в Каталуния няма да продължат да упорстват за "неконституционното си решение, което може да провокира ескалация на напрежението " и ще решат проблемите си по либерален метод, следвайки върховенството на закона.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР