Декларацията срещу Луковмарш е тест за проевропейската ориентация на всяка

...
Декларацията срещу Луковмарш е тест за проевропейската ориентация на всяка
Коментари Харесай

Паргов: Декларацията срещу Луковмарш е тест за проевропейската ориентация на всяка партия

Декларацията против Луковмарш е тест за проевропейската ориентировка на всяка партия в България. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по време на сесията на Столичния общински съвет през днешния ден. Той прочете въпросната декларация против шествието на омразата от името на общинските съветници от Левицата и предложи всички политически партии, показани в СОС, да я поддържат. Това провокира бурни диспути в залата, а най-остро се опълчиха от Вътрешна македонска революционна организация и Съюз на демократичните сили.

" В момента над Европа още веднъж е надвиснала заплахата от пробуждане на мракобесната идеология на нацизма и фашизма и е обикновено всички виновни политически партии да се изправят против опасността, разяснява Калоян Паргов. Голямата ми изненада обаче беше от реакцията на сътрудниците в залата откакто прочетох декларацията. Най-вече от контраизказването на представителя на Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера и на Съюз на демократичните сили Борислав Бориславов. С сътрудниците от Българска социалистическа партия призовахме столичният кмет да съобщи ясна позиция в залата. Такова нещо не се случи. Явно съдружното партньорство е по-важно от европейските полезности. Борбата против нацизма и фашизма е в основата на европейското обединяване от преди над 60 години. Затова в прочут смисъл нашата декларация и поддръжката й е самобитен тест за проевропейската ориентировка на всяка политическа партия. Очевидно Българска социалистическа партия е единствената проевропейска партия в България. Реформаторският блок още веднъж се раздели - половината поддържаха декларацията, другата - не ", разяснява Паргов. 

Той напомни, че предходната година Европейският парламент одобри резолюция, в която прикани държавите-членки да създадат всичко допустимо, с цел да попречват провеждането на сходни прояви като Луковмарш на техните територии. " ГЕРБ като ръководеща партия в България и част от фамилията на ЕНП би трябвало да се съобрази с тази резолюция, разяснява ръководителят на групата на Българска социалистическа партия в СОС. Така щеше да покаже проевропейска ориентировка, която се съдържа даже в името й - Граждани за европейско развиване на България. В държанието на ГЕРБ през днешния ден обаче нямаше нищо европейско ", сподели още Паргов. 

Пълният текст на Декларацията на групата на Българска социалистическа партия в СОС:

" През последните години сме очевидци на прояви на назадничавост и ксенофобия, както в Европа, по този начин и по света. За страдание и у нас се следят сходни дейности. Българите в никакъв случай не са били толерантни към демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е " кафявата чума ". Доказателство за това е спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта преди 76 години. 

Въпреки това в София се приготвя следващия церемониал на омразата, проведен от крайнодесни групировки в памет на ген. Христо Луков. По времето на Втората международна война той е отпред на Съюза на българските национални легиони - пронацистка организация, която е и измежду най-яростните поддръжници на Закона за отбрана на нацията, влезнал в деяние през януари 1941 година

Антисемитизмът на Луков и неговите почитатели е в цялостен контраст на светлия миг, когато България сполучливо спря депортацията на българските евреи в лагерите на гибелта. Същевременно режимът, поддържан от Луков, позволява депортацията на 11 343 евреи от териториите в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, които намират гибелта си в лагера Треблинка.

Ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, сме уверени, че e голяма неточност Столична община да допусне провеждането на шествие в чест на персона и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век.

Ето за какво настояваме кметът на София Йорданка Фандъкова ясно да съобщи позицията си по тематиката " Луковмарш " и да постави нужните ефикасни старания за възпрепятстване провеждането на този церемониал на омразата.
Длъжни сме да отстояваме европейските полезности, като заклеймим екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация. Пред октомври 2018 година Европейският парламент гласоподава документ, в който изрази беспокойството си от възходящото приемане на фашизма, расизма и ксенофобията и приканва държавите-членки на Европейски Съюз да забранят неофашистките и неонацистките групи и техните прояви.
Предлагаме, като знак за проевропейската ни ориентировка, Столичният общински съвет изрично да се опълчи на провеждането на Луковмарш, като одобри декларация, в която да осъди всички профашистки и националистки прояви на територията на София. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР