Декларацията пред президента била извън всякакви нормиПрокуратурата отказа да разследва

...
Декларацията пред президента била извън всякакви нормиПрокуратурата отказа да разследва
Коментари Харесай

Кирил Петков бил невинен

Декларацията пред президента била отвън всевъзможни правила
Прокуратурата отхвърли да проверява длъжностен министър, назначен в нарушаване на Конституцията

Няма закононарушения при чистката в ББР

Прокуратурата отхвърли да образува досъдебно произвеждане против Кирил Петков - някогашен длъжностен министър на стопанската система и сегашен министър-председател. Причината - на 10 май 2021 година макар, че към момента е имал двойно поданство - българско и канадско, той се е подписал под декларация с погрешно наличие, само че това не било закононарушение. Документът е послужил на президента Румен Радев да издаде декрет за назначението му в нарушаване на Конституцията, само че фактът все едно, че не се е случил, тъй като на никое място в закон, декрет или разпореждане не било писано, че президентът би трябвало да изиска и получи такава декларация от лицата, които си е набелязал да назначи за министри.

С други думи - в случай че един елементарен жител се подпише под декларация с погрешни данни пред който и да е орган на властта по силата на закон, декрет или разпореждане - да вземем за пример Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, митниците и други, страната ще го смаже с цялата си суровост. Но в случай че същото направи един предстоящ министър и още по-бъдещ министър председател пред различен орган на властта - президента, против деклараторът на погрешни сведения даже няма да се образува дело.

За отхвърли през днешния ден оповестиха в изказване Валентина Маджарова и Невена Зартова, административни ръководители надлежно на Специализираната и на Софийска районна прокуратура (СРП).

“Прокуратурата постоянно е твърдяла, че законът е посредствен, с неосъвременени разпореждания. На всички е ясно решението на Конституционния съд, несъмнено е налице погрешно обявление, само че единствено по себе си това погрешно обявление в тази конкретика и при тази законова диспозиция на член 313 от Наказателния кодекс, не може да обуслови наказателна отговорност”, сподели шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Нейната колежка от СРП Зартова добави: Действително в декларацията е отразена погрешна информация, само че тя има само заявителски и осведомителен темперамент, тя няма доказателствена стойност”.

Говорителят на профилираната прокуратура Христо Кръстев изясни, че прокурорската кореспонденция за Кирил Петков е формирана на 24 август, до момента в който той към момента беше длъжностен министър на стопанската система. Условно те били в три групи - за двойно му поданство, за служебни закононарушения, свързани с негови дейности във връзка промяната и избора на членове на Надзорния и Управителния съвет на Българската банка за развиване (ББР) и трета - за обявление на погрешни условия по отношение на присъединяване му в търговски сдружения.

На 13 декември наблюдаващият спецпрокурор е отказал да образува досъдебно произвеждане за длъжностно закононарушение, осъществено от член на служебното държавно управление. Магистратът приема, че като министър Петков не е нарушели служебните си отговорности, не е превишил правата си и властта си по Закона за кредитните институции, Търговския закон и Закона за комерсиалния указател.

Наблюдаващият спецпрокурор стига до извод, че даже да има погрешни изказвания в декларацията за имущества и ползи на Петков, това не е закононарушение, а вероятно административно нарушаване, по което следва да се произнесат от КПКОНПИ.

За да не зародят каквито и да е подозрения за безпристрастност, материалите за заявената неистина на Петков по член 313 от Наказателен кодекс са били изпратени по подготвеност на Софийска районна прокуратура. На 15 декември и оттова завършили случая със заключението, че няма данни за осъществено закононарушение.

В правния мир
Подписът няма значение
Текстът на член 313, алинея 1 от Наказателния кодекс е сочи: “Който удостовери лъжа или затаи истина в писмена декларация или известие, изпратено по електронен път, които по силата на закон, декрет или разпореждане на Министерския съвет се дават пред орган на властта за засвидетелствуване истинността на някои условия, се санкционира с отнемане от независимост до три години или с санкция от 100 до триста лева”.

Излиза, че съгласно прокурорите декларацията пред президента не по силата на никакъв закон, декрет или разпореждане на Министерския съвет, а подписът на Крили Петков под текста: Известно ми е, че за декларирани погрешни данни нося наказателна отговорност по член 313 от Наказателния кодекс”, положен на 10 май 2021 година, е една финтифлюшка, без значение за правния мир.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР