Декларацията, която ще бъде приета след срещата между лидерите на

...
Декларацията, която ще бъде приета след срещата между лидерите на
Коментари Харесай

Декларацията за Западните Балкани не безпокои Испания, но Рахой няма да присъства на срещата в София

Декларацията, която ще бъде призната след срещата сред водачите на Европейския съюз и Западните Балкани, е неутрална във връзка с въпросите, които ни безпокоят. Това съобщи испанският министър председател Мариано Рахой по време на взаимна конференция с българския си сътрудник Бойко Борисов. Двамата организираха диалог два дни преди срещата на върха в София, която ще бъде отдадена на свързаността в района.

По думите на Рахой с по този начин дефинираната декларация Борисов дава опция на Испания да го поддържа. Неговата страна е една от петте в Европейски Съюз, които не признават Косово (заедно с Гърция, Румъния, Кипър и Словакия). От думите му стана ясно, че той няма да взе участие в диалозите с водачите от Западните Балкани в четвъртък, само че ще се включи в неофициалния Европейски съвет на следващия ден вечерта в София.

" Испания постоянно е имала градивна позиция за Западните Балкани и поддържа всички ограничения за развиване и непоклатимост в района от позиция на полезностите на Европейски Съюз ", сподели още Рахой. Той посочи като позитивен факт, че изискванията на живот в района се усъвършенстват и похвали Борисов за положените старания по тематиката.

Рахой означи, че решението му да не участва на срещата с водачите на Западните Балкани е най-съгласувано с решенията, които Испания е заявявала от години насам.

Борисов означи, че не поставя знак на тъждество сред Косово и Каталуня и посочи, че желанието на България е за дълготраен мир и възстановяване на изискванията на живот в района. Факт е, че испанският министър председател е два дни в България и от дипломатическа позиция и чисто другарски той извърши уговорката си, сподели още министър-председателят. Въпреки че Рахой няма да се включи в срещата с водачите от Западните Балкани, той ще взе участие във вечерята с водачите на Европейски Съюз на следващия ден вечер в София.

Борисов посочи, че главната цел е Балканите да се трансфорат в строителна площадка и по този начин, както Испания се е трансформирала за 20 години, Балканите да се трансфорат в положително място за бизнес и за живот.

За превозвачите

В отговор на журналистически въпрос във връзка дебатите за Пакета за подвижност Борисов разяснява, че огромните страни и огромните превозвачи с най-големите компании в света желаят да създадат тъй че да се понижи конкуренцията в наше лице. Най-лесно е като се слагат на пръв взор неща в името на водачите. Има ли някой срещу това, че след 1000 км. би трябвало да има топла храна, баня, само че детайлите трансформират конфигурацията, уточни министър председателят, давайки за образец въпросът кой ще пази тировете, до момента в който водачът почива, какъв брой ще му коства стаята в хотела, както и таксито до там и други.

Борисов изясни, че ще показа на европейските водачи готови компромисни текстове. Единственият метод е разговор човек с човек, буквално, текст по текст, сподели той, като акцентира, че " от позицията на силата няма да успеем ", тъй като " ние сме в периферията ". Борисов изрази вяра, че ще бъде реализиран компромис, с цел да не бъде ударен този отрасъл. Не съм толкоз гръмък и самоуверен, че да изяснявам, че ще разбием Германия, Франция... В Съвета най-обичат някой да подскача. С такт, с разговор се опитваме да свършим работата, добави Борисов. Мариано Рахой изрази поддръжка за българската позиция.

Българският министър председател акцентира, че трансграничните служащи би трябвало да бъдат обсъждани с идентичен критерий.

Похвали

Испанският министър председател похвали Борисов и българските жители за триумфите, които реализират по време на европредседателството и означи, че е мъчно в едно и също време да се третират въпроси като Брекзит и бъдещето на Европа. Това е голяма задача и сме доста задоволени от напъните на българското държавно управление, сподели още той.

На едно мнение сме, че се намираме в основен миг, в който плановете, които се реализират, са от огромно значение за жителите ни. Ще работим за по-добра интеграция. Убедени сме, че единствено дружно ще се оправим с провокациите, добави Рахой.

Той изрази поддръжката на Испания за българската позиция за реализиране на кохезионната политика в границите на плана за новата многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз.

Засегнахме и положението на нашите връзки. Хилядите българи, които живеят в Испания, са образец за интеграция, счита Рахой.

Той изрази терзание от неустойчивостта в Близкия Изток и отдръпването на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран, което по думите му не е добър знак. Европейски Съюз желае да играе градивна роля, посочи Рахой. Според него също така в Сирия повече от всеки път би трябвало да бъде подсилен Женевския развой.

За ситуацията в Украйна той разяснява, че Испания поддържа нейния суверенитет и самостоятелност.

Той дефинира българското председателство като едно от най-успешните и сподели, че тематиките, които се слагат, са от голямо значение за всички.

Борисов, от своя страна, акцентира, че европредседателството е една добра визитна картичка за България. Той разяснява, че България върви решително към участие в еврозоната и в Шенген и извършва критериите за това.

За утрешната среща на водачите на Европейски Съюз той изясни, че ще бъде разисквано ситуацията в Иран, както и че ще има двустранна среща с английския министър председател Тереза Мей на идващия ден. Много жители на Испания и България живеят във Англия и връзките ни би трябвало да бъдат положителни, сподели министър председателят.

В отговор на въпрос за конфликтите след откриването на посолството на Съединени американски щати в Ерусалим Рахой сподели, че би трябвало да се потърси най-малкото пропорция и въздържаност. " Не може да загинат над 50 индивида и да кажем, че това е най-хубавият ден ", сподели от своя страна Борисов. По думите му България води извънредно уравновесена политика. Той напомни спасяването на българските евреи и посочи положителните връзки и с Палестина.

Прегрупирането на силите в Близкия Изток, прекъсването на нуклеарната стратегия, Иран, Сирия, Ирак, Афганистан... Всичко идва на нашите граници и идва в Европа като проблеми, сподели българският министър председател.

За Каталуня

В отговор на въпроси за Каталуня, където бе определен нов районен министър председател по-рано тази седмица, Рахой акцентира, че би трябвало да се пазят единството, испанската конституция, правилото на правовата страна и на равнопоставеността. Искам законността да се съблюдава, в Каталуня може да има един министър председател и едни годни институции, а точно плануваните в испанската конституция, сподели още той, като акцентира, че ще продължи да работи за спазването на закона в името на всички жители.

Рахой изрази подготвеност да се срещне с новия министър председател на Каталуня, в случай че той пожелае.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (221)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР