Декларацията, която ще бъде поставена на масата на срещата на

...
Декларацията, която ще бъде поставена на масата на срещата на
Коментари Харесай

Изтече съдържанието на ключова декларация на ЕС за България и Северна Македония

Декларацията, която ще бъде сложена на масата на срещата на върха в Бърдо край Кран, Словения, забелязана от представител на Радио „ Свободна Европа “, в допълнение към поддръжката за интеграцията, съдържа и акцент върху строгите условия, осъществяването на съглашения за решение на двустранни въпроси, както и поддръжка за битката пандемията, престъпността, корупцията, тероризма.

„ Ние, водачите на Европейския съюз (ЕС) и неговите държави-членки, в консултация с водачите на Западните Балкани и в наличието на районни и интернационалните участници, през днешния ден заключихме следното: Европейски Съюз удостоверява своята безапелационна поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани и приветства уговорката на сътрудниците от Западните Балкани към европейската вероятност, което е в нашия общ стратегически интерес и остава нашият общ стратегически избор “, предава РСЕ.

Ето какво още се споделя в черновата версия на Декларацията, която би трябвало да бъде оповестена на 6 октомври на срещата ЕС-Западни Балкани в Бърдо край Кран:

Декларацията съдържа 29 параграфа, разграничени в четири тематични единици - Декларацията от Бърдо, Covid -19, Икономически и капиталов проект за Западните Балкани и Политическо съдействие и съдействие за сигурност. В допълнение към поддръжката на членовете на Съюза, декларацията съдържа записка, че „ Европейски Съюз удостоверява уговорката си към процеса на разширение и решенията си, взети въз основа на устойчиви промени от сътрудниците, почтени и строги условия и на правилото на личните заслуги “.

В обособена точка Съюзът признава напредъка на района, както и обстоятелството, че поддържа развиването, което обезпечава потенциал за интеграция на нови членове, оповестява РСЕ.

„ Ще продължим да ускоряваме взаимния ни ангажимент за продължение на политическата, икономическата и обществената промяна на района, като в същото време признаваме напредъка, реализиран от Западните Балкани. Напомняме също за значимостта на това, че Европейски Съюз може да поддържа и задълбочава личното си развиване, като подсигурява потенциала си да интегрира нови членове “, гласи планът на Декларацията.

Членовете на Съюза и в Декларацията акцентират смисъла на зачитането на добросъседските връзки в района и осъществяването на Преспанския контракт сред Северна Македония и Гърция и Договорът за добросъседство сред РСМ и България, както и намирането и използването на дефинитивни, в това число и обвързващи решения за двустранни разногласия сред сътрудници и въпроси, вкоренени в наследството от предишното, в сходство с интернационалното право и одобрените правила.

Дипломатически източници в Брюксел осведомиха през вчерашния ден, че се чака в заключителната Декларация от срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Бърдо край Кран, Словения, да бъде упомената поддръжката на Европейски Съюз за разширението, както и че ще бъде казано, че Съюзът удостоверява поддръжката за района и има потенциала да одобри нови държави-членки, само че това ще бъде обусловено.

Не може да се каже, че вратата към участието в Европейски Съюз е затворена, споделят дипломатическите източници в Брюксел, само че що се отнася до разширението, това е комплициран развой и има доста провокации, системата на заслугите е значима, както и промените, изключително в битката против корупцията и престъпността и върховенството на закона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР