Декларация от името на ПГ на БСП за България“, представена

...
Декларация от името на ПГ на БСП за България“, представена
Коментари Харесай

БСП: В учебниците се подменя и изкривява българската история

 Декларация от името на ПГ на " Българска социалистическа партия за България “, показана от народния представител Веска Ненчева в Народното събрание:

Уважаеми господин ръководител,

Уважаеми сътрудници,

Преди два дни ръководителят на нашата парламентарна група Корнелия Нинова, в декларация на групата, изрече откровените ни терзания по един от най-важните въпроси, освен за просветителната ни система, само че и за цялото ни общество. 

С нагледни образци беше показано какво четат в учебниците си българските деца. 

Тази позиция на " Българска социалистическа партия за България “ не е нова. Изговаряли сме я в заявления, при въпроси към министъра на образованието в пленарна зала и на съвещания на Комисията по обучение и просвета. Посочвали сме образци, изключително такива с замяна на историята ни посредством игнориране на знакови събития и персони и преувеличаване на смисъла на други такива, само че от ръководещото болшинство ги подминахте с иронични намеци. Сигурно смятате, че по този начин би трябвало да се реагира на обстоятелства, като да вземем за пример:

В учебник по история за 10 клас за Христо Ботев: " Под въздействие на анархизма той отхвърля страната..., а утопичните му хрумвания за бъдещето на българското общество са свързани и с възгледа за обща битка на народите за обществена правдивост ". Т.е. казвате на децата, че Ботев е анархист, а битката за обществена правдивост е химера.

След като по този начин е показан Ботев, нищо не пречи в историята  за 7 клас да има единствено едно изречение за кланетата в Батак и Перущица: " В Батак и Перущица свиреп са избити хиляди дами, деца и старци. "  

Повече има написано за Александър Цанков. Явно той би трябвало да остане в съзнанието им, а не мъченическата гибел на почтени българи.

В 10 клас - Руско-турската война (1877-1878г.) към този момент не е освободителна, а е просто война. Няма и дума за геноцида над българите в Одринска Тракия през Втората балканска война (1913г.), когато Османската войска избива и прогонва българите от тази плодородна и богата земя и Одринско се обезбългарява.  Няма нищо написано за ситуацията на българите в Западните околности.

В учебника по " Човекът и обществото " за борбата при село Ключ единствено се загатва. Спестен е фактът, че бойците са ослепени и оставени на 100 души по един лидер, нито се загатва името на император Василий, наименуван българоубиец. Турското иго към този момент даже не е османско господство, а непознато господство. Борбите против това " господство “ са на 1 стр. Хайдутите единствено се загатват. За делото на Васил Левски има единствено  8 реда, а Априлското въстание и Освободителната война са в една страница. Липсва и хан Омуртаг - ханът строител. Липсва разказът за Патриарх Евтимий, който поема отбраната на Търновград.

Ето това се назовава замяна и деформиране на историята. И както написа един почитан професор в Софийския университет: " Създаването и производството на учебници се трансформира в открит печалбарски бизнес – един от най-грубите и вулгарно отчитащи " финансовите “ облаги на издателства и авторски колективи. Краткотрайните и бурни полемики към учебниците, проведени от злободневни телевизионни излъчвания, жигосаха учители, учебни управления и едноименни създатели, само че опазиха интереса на издателствата. А интереса на децата ни, на бъдещето ни? Гротескно е да се твърди, че това е плурализъм и народна власт в образованието ".

Всичко това и още доста такива обстоятелства са ни предоставени от учители. Да, тези, които правят оценка учебниците. Но те правят оценка това, което им е предоставено, а то е предоставено с благословията на МОН. Съвсем обособена тематика е по какъв начин се провежда и организира така наречен оценяване – десетки и стотици учебници за по няколко дни. И знаете ли по какъв начин приключва образците един сътрудник – преподавател по история – " Аз явно си преподавам без учебник... Другото е безсрамие " и колежка в начален стадий – " По принцип, аз виждам единствено заглавието на урока, развъждам материали и диктувам обстоятелства. Ако би трябвало да учат от учебника, нищо няма да се получи. "

Ето това е оценката на учителите за образователното наличие и качеството на учебниците, а оценката на децата е в доста, доста постоянно срещаните думи: " Чета го, само че не го разбирам. " Една от аргументите за увеличаващата се функционална неначетеност е и тази – образователно наличие, несъобразено с възрастовите особености на децата с всички последствия от това.

Изход има. Това е цялостен обзор на образователните стратегии и образователното наличие. Нови учебници с език, понятен и наличен за децата. И един учебник по предмет за клас. В тази връзка – въпросът ви от предишния ден като реакция на тази теза, в действителност издава метода ви на мислене – незабавно попитахте кое издателство ще го издава, т.е. къде ще отидат парите за учебници. Ще ги издават държавните институции.

Проблемът с образователното наличие и какво учат децата ни е главен за просветителната система и за качеството на обучение. Той има решение и то не е това, което ръководещата партия ГЕРБ ни предложи през последните 10 години. Резултатите от образованието на учениците го потвърждава. Необходима е смяна и тя ще се случи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР