Декларация от името на ПГ на „БСП за България, представена

...
Декларация от името на ПГ на „БСП за България, представена
Коментари Харесай

Кутев: След поредния срамен епизод от парламентарната история, Касабов не може да остане повече в парламента

Декларация от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ", показана от Антон Кутев

Няма по какъв начин изявлението на народния представител Валентин Касабов да остане без реакция. Вчера станахме очевидци на следващ неприличен епизод от парламентарната история. Съжалявам, че още веднъж се занимаваме не с бъдещето на страната, не с благосъстоянието на хората, не с развиването на стопанската система, не с потискащата беднотия или с възходящите проблеми в опазването на здравето, а още веднъж ще приказваме за прояви на политическа и морална неплатежоспособност.

Дами и господа,

Чухме думи като: „ Да внимават какво приказват и да не се пречкат в краката ни ", става дума за „ дървеници " - в превод от турски, които „ щъкат и доста миришат " и би трябвало „ да внимават, тъй като можем да ги смачкаме ". Това е реториката, която чухме през вчерашния ден.

Извинявайте сътрудници, само че в тези думи има неприкрита опасност. Заплаха, която включва принуждение. Заплаха на органично равнище! Обръщението не е към хора, а към „ дървеници ", които елементарно може да бъдат „ смачкани ". Между другото, има член в Наказателен кодекс, който се занимава с това! Аз обаче, на съм арбитър, а представител на демократично определен парламент и точно поради това, за мен опасността в политическите връзки е неприемлива. Тя, в действителност, не е позволена на никое място!

Нека бъдем наясно - аз тук не пазя Движение за права и свободи. Те, както виждаме, нямат потребност от нашата отбрана, нито пък са я желали. А и това не е наша работа. За нас в това безсрамно изявление има нарушение на човешки права. Ние имаме човечен проблем с него. Защото сходна реторика е неприемлива даже на най-долно улично равнище. Каквото и да е равнището в житейски проект, попадайки в българския парламент, без значение по заслуги или по простъпка, а в тази зала сме виждали и от двете, ти ставаш представител на политическия хайлайф на страната, колкото и провален да е той в очите на хората. А да си част от елита значи, да имаш хрумвания, държание и реторика, които да са в случай че не доста, то най-малко малко над междинното за страната равнище. Защото ние тук задаваме тона на това, което се случва в България. Твърдя, че в изявлението на сътрудника видяхме говорене, което е внезапно под допустимото равнище - не под междинното, а под допустимото. И това говорене излиза на публична конференция от името на парламентарна група и е отправено към политически съперник! Тук не става дума за кръчмарски запой и за замаяни от алкохол глави! Посред бял ден, в Народното събрание, евентуално на трезво, някой си разрешава да заплашва политическия си съперник! Доста жестоко освен това! И това се прави от народен представител от ръководещото болшинство!

Аз имам въпроси към господа ръководещите: Като смачкате Движение за права и свободи, след това българските жители, които са техни членове и симпатизанти, тях ще ги мачкате ли или имате други проекти за тях? И в случай че ще мачкате, с парламентарната ли група стартирате? А кметовете, които имат? Общинските съветници? Активистите? Къде ще спре пламенният яд на ръководството? Разлика сред български жители с турско и ромско съзнание ще вършиме ли? Евреите и арменците малцинство ли са? Къде е границата, в която можем да си позволим да мачкаме? Хомосексуалните и „ комунистите " в листата ли са? Защото преди няколко дни един различен народен представител от ръководството издекламира гордо „ По-добре фашист, в сравнение с болшевик ". Между другото съм уверен, че сътрудника би го споделил и от трибуната на Народното събрание, само че не му хрумна в точния момент. Идеята просто го осени по-късно.

Занимавам националното посланичество с тематиката, тъй като за мен това не е епизодична неточност на човек, който мъчно разграничава публичната търпимост към нетолерантността. Говоря на тази тематика, тъй като сигналите в тази посока стават тенденциозни. Мандатът ви стартира с шегички на фашистка тема, мина през „ уволнение на публицисти ", фукане на „ антикомунизъм " и в този момент е на фаза физическа опасност към политически съперник. Колеги, тук има наклонност, която би трябвало да спре!

Няма парламент в света, в който след сходни изявления, депутатът, който ги е направил, да остане в Народното събрание. Това е противоположното на парламентаризма! Това е тъмното му дъно, поради което доверието във властта в България е под сериозния най-малко. Това е дъното на парламентаризма, тъй като главното качество на цивилизованата страна е монополът върху насилието. Когато депутат заплашва с принуждение, по най-официалния вероятен път, това просто детронира страната и Конституцията. Защото страната има монопол върху насилието, а не депутатите. И когато депутатът си разреши да го прави, имаме избран, в това число и парламентарен проблем. Имаме проблем с това кой ръководи страната.

Сред болшинството има интелигентни хора, с които имаме положителни връзки. Не виждам по какъв начин проф. Станилов, който почитам, би застанал зад това изявление и зад сходно държание. Това е проблем, който би трябвало да бъде решен от така наречен политически хайлайф. Ако има в политиката хора, които да ръководят страната, те са в тази зала. Ако болшинството не си реши казуса с този народен представител, ще го решат хората. Ако не намерят метода да премахнете нещо, което явно е нездравословно за цялата страна и демокрацията, ще го създадат хората. Как - не знам, ще намерят своя път. Дали ще го създадат през избори или през протести, е въпрос на това до какъв брой ще им пристигна до гуша. Ако желаеме да оставим някаква непоклатимост в страната, болшинството сте длъжни да решите този проблем в този момент. Ваш проблем е, че оставките ви се дават една след друга. Както сподели Весела Лечева: „ като потегли с оставка и по този начин цяла сесия ". Този човек не може да остане в Народното събрание - дали той ще си подаде оставка или вие ще го махнете, измислете си процедурата. Но това, което се случва сега, минава границите. Не става дума за език на омразата, даже за това не става дума. Не става дума и за европейски полезности, а за това, че Конституцията и смисълът на страната са подложени на обругаване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР