Декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, прочетена днес от парламентарната трибуна

...
Декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, прочетена днес от парламентарната трибуна
Коментари Харесай

Шокиращи практики станали известни покрай смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев

Декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, прочетена през днешния ден от парламентарната естрада от заместник-председателя на ГЕРБ и депутат:

Взимам думата, с цел да дам публичност на едно безсрамие, което се е случило след случая с американските военни в Чешнегирово. За дейностите и бездействията на управлението на работа Военна полиция и на политическото управление на МО, които доведоха до преждевременната гибел на един български офицер, наклеветен за отговорен, макар че е почтен.

До нас доближи доста информация, в това число и от медиите за нередности, нарушавания и даже корист със служебно състояние при осъществяването на инспекцията, откакто случаят доби гласност, с цел да се прикрият същинските виновни и набеждаването на един млад офицер да поеме цялата виновност.

Срещнахме се и със фамилията на лейт. Тодор Манчев. Тяхната информация удостовери всички наши опасения по метода на осъществяване на инспекцията и в следствие на случая. .

Малко фактология:

След случая с американските военни, притежателят на цеха подава сигнал във Военна полиция – Пловдив, като сигналът е получен от лейтенант Манчев като дежурен офицер (това е момчето, което се самоуби). Той го е докладвал към управлението на службата, което от своя страна, следва да рапортува на министъра. Явно около промяната на кабинетите е счетено, че този случай е незначителен.

Чак откакто излиза видеоклипът 10 дни по-късно и макар че Военна полиция няма отношение към защитата на учението, по остаряла порочна традиция вестоносецът бива осъден с мъмрене.

Поради разгарянето на абсурда министърът на защитата разпорежда инспекция на Инспектората на МО.

Имаме информация, че тази инспекция разкрива шокиращи практики по замазване на отговорността, в това число и данни за закононарушения от управлението на Военна полиция, които следва да се дават на Военна прокуратура. Но по значимото, е че не открива виновност в лейтенант Манчев.  

Имаме информация, че този отчет е възложен от министър Панайотов навръх тези, които са посочени, че се пробват да прикрият случая – а точно полковник Сотиров – шеф на работа Военна полиция.  

Имаме информация, че в това време лейт. Манчев е подложен на напън да промени показанията си, да подпише погрешни документи и да поеме цялата виновност по случая, без да е отговорен.  

Доколкото разбираме, два дни откакто отчетът на инспектората е възложен от министъра на началника на службата, лейт. Манчев е открит мъртъв по време на обучение, като главната версия е самоубийство.

От ГЕРБ-СДС сме изискали от министерството на защитата да даде направените отчети от инспектората на МО и работа Военна полиция, дружно с резолюциите по тях, само че до ден сегашен те не са ни предадени.

Всичко това повдига редица въпроси: 

Подвежда ли министър Панайотов обществеността с изказването, че той не е санкционирал л-т Манчев, откакто разбираме, че резолюцията му е била " да бъде осъден “? 

Уверил ли се е министърът, че са осъдени точно отговорните военнослужещи? 

Имало ли е подправяне на документи от страна на управлението на работа Военна полиция, с цел да набедят дежурните чиновници по време на случая да поемат цялата виновност? 

Имало ли е упражняван тежък напън върху лейт. Манчев да бъде осъден и да поеме виновността без да е действително виновен?

Какво се е случило откакто лейт. Манчев е открит мъртъв и какви дейности са подхванали от военна полиция по следствието? Защото разбираме, че стаята е била главно почистена в извънредно къс период.

Какви са аргументите наложили незабавното назначение на полк. Сотиров от краткотраен шеф на службата за непрекъснат в последната седмица на служебното държавно управление, без да се изяснени горните условия? Още повече откакто разбираме, че против номинацията му е възразил персонално служебният министър председател. 

Дали тази неотложност - не е тип признателност за дейностите на полк. Сотиров при следствието на злополуката с МиГ-29 в Шабла, в която почина майор Терзиев?

Според нас полк. Сотиров, като: 

човек, който е направил всичко допустимо да трансферира отговорността на собствен зависещ не може да бъде пълководец! 

човек, който е направил свиреп тормоз върху собствен зависещ, докарвайки го до самоубийство – не може да бъде пълководец! 

човек, който разбираме е бил на угощение по времето на погребението на собствен зависещ – не може да бъде пълководец!

Всичко това буди подозрение за една извънредно мръсна история на прекачване на отговорност от шеф към зависещ в най-мракобесните ченгеджийски обичаи. История довела до кончината на един млад офицер, предстоящ брачен партньор и татко.

Тази история не може да бъде заметена под килима и ние няма да допуснем това.

И с цел да може служебният министър на защитата да извърши заявените от премиера Янев правила на бистрота, честност и професионализъм, ние ще внесем план за решение за основаване на анкетна комисия, която да обясни всички обстоятелства и условия по отношение на: 

Планирането и провеждането на учението в Чешнегирово

Всички следващи дейности на длъжностни лица от министерство на защитата по следствие на случая, направените от тях отчети и резолюциите по тях. 

Имало ли е нерегламентиран напън върху чиновници на Военна полиция да поемат отговорността за случая и да подпишат документи с погрешно наличие? 

Какви дейности са подхванати по следствие на случая довел до гибелта на лейт. Манчев?

Всички тези въпроси би трябвало да намерят своя отговор. Междувременно, разбираме, че е подписал декрет, с който дава генералски пагони на полк. Сотиров, макар че горепосочените условия не са изяснени. Това, ни слага пред въпроса какво наложи сходно бързане с повишението в сан? Може би се бърза, с цел да се изпълнят поети задължения и да се материализират взаимни зависимости преди служебното държавно управление да съобщи властта.

Ще продължим да настояваме да получим съответни отговори от МО и ще проведем съвещания с другите парламентарни групи за сформиране на краткотрайна анкетна комисия, която да обясни всички обстоятелства и условия по случая.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР