Декември се оказа топъл и дъждовен месец. Точно от такъв

...
Декември се оказа топъл и дъждовен месец. Точно от такъв
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Очаква ни модерна зима и мощно затопляне по пра...

" Декември се оказа топъл и дъждовен месец. Точно от подобен имахме потребност, тъй като сега в света и в Европа ние не вършим изключение. Заради инфлацията на нас ни би трябвало тъкмо такава топла и дъждовна зима, с цел да може язовирите да са цялостни и водноелектрическите централи да работят ", споделя проф. Георги Рачев в изявление за " Монитор ".

Какво време ни чака по празниците съгласно климатолога

От четвъртък следва едно мощно стопляне. И даже в студена София температурите ще минат сред 10 и 15 градуса. Очаква се да бъде много топло в ниското и даже в Среднопланинския пояс. До към 1000 метра снегът ще стартира да се топи и за идните празници няма да има сняг. Дъждът ще е доста. През декември има няколко пункта, изключително по морето, в Чепеларе, Златоград, Смолян, където нормата на преваляванията е изпълнена два пъти. Навсякъде у нас нормата е изпълнена във връзка с преваляванията. Така че ще запомним този месец като топъл и дъждовен, въпреки че на множеството от хората най-вероятно им се е сторил много студен, само че не беше. Така се обрисува да стартира и януари, през който се обрисува да е доста по-топло времето от естественото. Малка България се отличава с извънредно огромно метеорологично многообразие. Ако по коледните празници минималните температури са сред 7-8 градуса в другите елементи на страната, оптималните ще са сред 9 и 15 градуса.

Около Стефановден, 27 и 28 декември, температурите ще бъдат високи, по-късно се чака едно относително едва циклонално разстройване на 29-и и 30-и, което ще докара в по-голямата част от България до превалявания от дъжд. Едва на равнище Боровец и другите ски курорти чакам снеговалежи в края на декември. След това се чака намаляване на оптималните температури до 7-8 градуса, като на някои места и малко по-високи. Например в Източна България няма да бъде някакво съществено намаляване. Накратко - топло време за края на декември, изключително за Нова година и първите дни на януари. Температурите, даже минималните, ще бъдат към нулата и над нулата, а оптималните ще бъдат в границите на 7 и 11 градуса.

Според известният климатолог е доста мъчно да се предвижда по кое време тъкмо ще падне сняг.

" Във всеки случай ще има снеговалежи, само че въпросът е, че вървим към една от модерните зими. Те са от 2000 година насам и се характеризират с по-малко снеговалежи в ниската част на България, под 600 метра надморска височина, и със снеговалежи във високата планина ", добавя той.

Големият мраз остава на североизток над европейска територия и Скандинавския полуостров.

В момента в Москва минималните температури са под минус 20 градуса, а оптималните там са минус 15 градуса. Студът остана на север, а над Европа доминира западен транспорт.

Въздух от Атлантическия океан ще навлиза надълбоко в Европа по системата на антициклони и средиземноморски циклони, които през зимата носят мокър и релативно топъл въздух. Само преди една седмица нещата изглеждаха по напълно друг метод в синоптично отношение.

" Няколко пъти аз и моите сътрудници говорихме за доста студена Коледа. Оказа се обаче, че звярът от изток, сибирската мечка ще отиде на североизток. Т.е. ние сме под въздействието на въздух, роден над Атлантическия океан ", споделя проф. Рачев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР