Декември е тук, а с него и зимните усещания, които

...
Декември е тук, а с него и зимните усещания, които
Коментари Харесай

Уикенд в Благоевград

Декември е тук, а с него и зимните чувства, които хем ни карат да потреперваме от мраз, хем стоплят душите ни с удивителни естествени картини.
 Уикенд в Горна Арда
Уикенд в Горна Арда

Бягство измежду природата

Първото, несъмнено, не трябва да ни стопира от концепциите за пътешестване, тъй като единствено по този начин ще достигнем до второто, а то си заслужава. Тази седмица сме решили да се отправим към Благоевград, тъй като в града има какво да се види, а и той е насочна точка към още няколко доста красиви места, само че за тях малко по-късно.

Градът е ситуиран на към 100 километра от София и няма да ни се постанова да пътуваме кой знае какъв брой дълго, в случай че тръгваме от столицата. Този завършек на България също има богата история, като се счита, че районът е населяван от хора още от неолитната ера.

Днешният град е правоприемник на тракийско населено място, известно като Скаптопара, което значи " пазарен град ". По време на турското иго нещата не се трансформират доста, тъй като градът се споделя Горна Джумая - Горен Пазар. Днешното име - Благоевград, пък получава през 1950 година и е отдадено на социалиста Димитър Благоев.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Bulgaria Info Guide (@bulgaria_infoguide) на Окт 23, 2019 в 12:26 PDT

Със сигурност би трябвало да отделим няколко часа, с цел да се разходим из калдъръмите улички на квартал Вароша. Той се обособява като квартал на християните в края на XVI и началото на XVII век, тъй като по това време преобладаващото население е изповядвало ислям. Свързвал се е с останалата част на града чрез три моста.

Във Вароша ще забележим реконструирани или реставрирани къщи, които ни потапят в духа на старинния квартал. В него са ситуирани няколко къщи, които са със статут на архитектурни монументи.
 Измирлиевата къща

Измирлиевата къща

Сред тях са Диневата къща, Мощанската къща, Унчевата къща и Измирлиевата къща . В квартала се намира и оповестената за народен монумент на културата черква " Въведение Богородично " . Тя е издигната за четири години, като градежът ѝ стартира през 1840 година

Интересното при нея е, че иконостасът ѝ е направен по сходство на този в църквата в Рилския манастир, само че несъмнено, му отстъпва по величина. Можем да посетим и районния исторически музей, учреден през 1952 година В него ще научим повече за археологията, историята и етнографията на района.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Dietrich Zeigler (@windycityaerial) на Дек 3, 2019 в 8:46 PST

В Благоевград сигурно няма да умрем от досада, тъй като с помощта на Югозападния университет " Неофит Рилски " има студенти целогодишно, което значи нощен живот, което значи - ваучър.

Ако разходките из града не са ни задоволителни, от Благоевград можем да отскочим до Банско (разстоянието е 38 километра), с цел да разгледаме града или покараме ски, тъй като сезонът го разрешава. На към един час път пък се намира най-малкият град в България - Мелник, където виното е ужасно, а нали е зима и си е належащо.
 Уикенд в Мелник и Рупите
Уикенд в Мелник и Рупите

И да забележим, и да хапнем, и да пийнем

Ако виното не може да ни съблазни, то една бърза разходка до Рилския манастир (някакви си 24 километра) постоянно е добра концепция.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР