Декември 2020 г. е най-топлият от началото на века в

...
Декември 2020 г. е най-топлият от началото на века в
Коментари Харесай

Декември 2020 г. – шестият най-топъл декември в глобален мащаб

Декември 2020 година е най-топлият от началото на века в България, петият най-топъл в Европа и шестият най-топъл в света. Над Скандинавския полуостров позитивните аномалии не престават, до момента в който огромни елементи на Азия бяха с температури по-ниски от естественото. Концентрацията на морски лед е третата най-ниска от 1979 година, до момента в който тази в Арктика е близка до естествената.    

Според систематизираната информация от европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през декември 2020 година в световен проект е с 0.43 °C по-висока по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981 – 2020 г.). Декември 2020 година е с 0.3 °C по-хладен от най-топлите досега през 2019 година и 2015 година и е по-студен и от декември през 2016, 2017 и 2018 година По-този метод декември 2020 година е шестият най-топъл декември от 1979 година насам.

По света

Отново в по-голямата част на света, междинните температури са над откритите правила. Най-голямо позитивно отклоняване има над акваторията на Карско море, по Сибирското крайбрежие на Северен ледовит океан, в огромни елементи от Канада, както и в Тибет. В Северното полукълбо позитивните аномалии са с по-голяма стойност от тези в Южното (фиг. 1). Наднормени са били междинните температури в огромни площи от Антарктида и Южна Америка. 

В по-голямата част на Азия са регистрирани температури под нормата. Районът източно от Каспийско море означи още веднъж сензитивна негативна особеност от порядъка на 6 до 10 °С. По-хладно от нормалното е било и в други елементи на Централна и Югоизточна Азия. След няколко следващи месеца с позитивни аномалии в Сибир също са регистрирани по-ниски температури от нормалните, като наднормено е било единствено в Централен Сибир. Австралия също се откроява с негативни аномалии, с по-големи стойности в северозападните и централни елементи на континента. 

В Тихи океан наоколо до Екватора температурите на въздуха остават по-ниски от нормалните. Причината е продължаваща (динамична графика, която се трансформира ежедневно) Ла Ниня. Чувствително по-студено е било и в акваторията на Северен Ледовит океан над Гренландия. 

В Европа

В Европа месец декември 2020 година е петият най-топъл от 1979 година насам с позитивна особеност 2.3 °C над междинната за интервала 1981 – 2010 година Това е с 1 °C по-ниска стойност от рекордния досега декември 2019 година

В районен проект релативно най-топло, както и през ноември е на Скандинавския полуостров (фиг. 2). В тази връзка и в Норвегия и в Швеция 2020 година е най-топлата в тяхната инструментална история. С огромна позитивна месечна особеност са и Балканите и северно от Карпатите. Декември 2020 година е с естествени температури в Ирландия и елементи от Испания и леден в южната половина на Европейска Русия.

 

В България

В нашата страна декември 2020 година е най-топлият за този век, а може да се твърди с огромна сигурност и за последните най-малко 50 години. Според данни от станциите на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции, миналият месец има над 3.5 °C позитивна особеност по отношение на интервала 1981 – 2010 година приблизително за страната.  Най-топло е било в огромни региони на Южна и Източна България, а с по-малка позитивна особеност са елементи от западните и централни региони на Дунавската низина и Предбалкана, както и някои планински елементи в Южна България. Въпреки, че месецът стартира с ниски температури и зимно време, в огромни елементи на страната в това число и в някои нископланински такива през нито един ден от декември не е маркиран дъжд от сняг. И в случай че за Южна България това не е огромно изключение, то за Софийско е доста рядко събитие, даже и в най-топлите месеци декември в историята. 

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за декември 2020 година е на третото най-ниско равнище от 1979 година насам, което е с 9% по-малко лед по отношение на нормата (фиг. 3.). Като с по-малко лед са били единствено 2010 и 2012 година В районен проект най-голяма негативна особеност се регистрира в Баренцово и Карско море, а позитивна особеност е регистрирана единствено източно от Гренландия и елементи от залива Хъдсън. 


В Антарктика площите с морски лед са с 5% по-малки от междинните. Концентрацията на морски лед през тазгодишния декември са доста по-близки до нормалните стойности за разлика от тези през последните четири години (фиг. 4).  


Фиг.4. Отклонение в % на покритата с морски арктичен лед повърхност през ноември 2020 година по отношение на нормата за 1981-2010 година Средната повърхност с морски лед за интервала 1981-2020 година е 12.8 млн км 2 Източник: C3S/ECMWF

Декември 2020 година продължи възходящата наклонност на позитивни аномалии на междинните температури в световен мащаб, само че с по-малки стойности в сравнение с предходните месеци. По този метод 2020 година ще се подреди на второ място по най-гореща година след 2016 година Повече детайлности за миналата 2020 година очаквайте скоро.

Автор: Симеон Матев / Климатека

В обявата са употребявани материали от:

- https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-december-2020

- https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-december-2020

- https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

- www.stringmeteo.com

- http://www.meteo.bg/bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР