Декарбонизацията /раздялата с въглищата/ в икономиката е неизбежна, но поне

...
Декарбонизацията /раздялата с въглищата/ в икономиката е неизбежна, но поне
Коментари Харесай

Европа ще разчита поне още 20 години на въглищата за тока си, според ЕВРОКОЛ

Декарбонизацията /раздялата с въглищата/ в стопанската система е неизбежна, само че най-малко още 20 години Европа ще разчита на тях за производството на електрическата енергия си. Процесът не е на ниска цена, няма да мине без жертви, само че енергийният преход би трябвало да почита правата на работещите във въгледобива. Това сподели през днешния ден в Стара Загора генералният секретар на ЕВРОКОЛ - организацията на Европа за въглищата, Брайън Рикетс. Той взе участие в проведената от Института по съвременен мениджмънт интернационална конференция на тематика " Чиста сила и вложения в енергетиката ".

Очакванията са Старият континент да спре дефинитивно потреблението на въглища през 2058 година. Приблизително до това време ще стигнат и към този момент проучените находище в български минно-евергиен комплекс " Марица изток ", въпреки експерти да плануват, че залежите от лигнити в региона са по-големи.

В момента към 38 % от електричеството в Европа се добива посредством изгарянето на въглища, а една пета от излъчванията въглероден двуокис във въздуха на света се дължат на този континент. Според Рикетс, в този момент целите във въгледобива следва да бъдат не неговото разширение, а по какъв начин да се усъвършенства благодарение на новите технологии потреблението на въглища за фрапантно да понижават нездравословните излъчвания във въздуха и да се опазва естествената среда. Неговият съвет е да се вземат хрумвания от страни отвън Европа. Канада да вземем за пример към този момент работело първото огромно дружество за хващане и предпазване на водород, който може да замести въглищата в електроцентралите, до момента в който в Европа към момента не се обръщало съществено внимание на улавянето на водорода. Най-голямата опасност да въглищата обаче е природният газ, който може да бъде и синтетичен, т.е. създаден от диоксиди и съхраняван в изоставени някогашни рудници подземен, уточни Брайън Рикетс.

Проблемът с използването на въглищата в енергетиката отсега нататък е изключително настоящ за комплекса " Марица изток " край Стара Загора, в който директно с добива на въглища и производството на електричество са заети към 12 500 души, които са съществено обезпокоени за работните си места.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР