Деканът на Медицинския факултет на Медицински университет-Пловдив проф. Ангел Учиков

...
Деканът на Медицинския факултет на Медицински университет-Пловдив проф. Ангел Учиков
Коментари Харесай

Деканът на Медицинския факултет влиза в битката за ректор на МУ-Пловдив

Деканът на Медицинския факултет на Медицински университет-Пловдив проф. Ангел Учиков влиза в състезаниетоза избор на ректор на висшето учебно заведение.

На 2 ноември Общото заседание ще гласоподава кой да ръководи университета през идващите четири години.

Проф. Учиков е измежду водещите експерти по гръдна и коремна хирургия в България, специализирал е във Франция и Австрия. Има над 130 изявления в български и непознати издания, от които 101 са включени в базите данни Web of Science и Scopus, а 24 са изявленията с импакт фактор. Той е част от авторските колективи на 6 учебника и монографии.

Проф. Учиков е републикански съветник по хирургия и гръдна хирургия, шеф на Втора клиника по хирургия и заместник-председател на Съвета на шефовете на УМБАЛ „ Св. Георги “.

Израснал е в семейство на медици. Преминал е през всички стъпала на университетската подчиненост, а от 2011 година взе участие в ръководството на Медицинския факултет. В продължение на 8 години е бил заместник-декан по интернационално съдействие и планова активност, а от 2019 година досега е декан на факултета.

„ Моето академично развиване, богатият административен и клиничен опит ми дават съображение и убеденост да вземам участие в конкуренцията за ректор. Не по-малко значим тласък е моята и на екипа ми упоритост да осъществяваме концепциите си, да създадем промени в ръководството, които се надяваме да подобрят микроклимата и да стимулират преподаватели и студенти “, аргументира се проф. Учиков. Той е на мнение, че всички съществени звена в университета би трябвало да имат по-голяма автономност и независимост във връзка с избрани политики и характерните им потребности.

Сред акцентите в предизборната му стратегия са основаване на съответни условия на работа за преподавателите, улеснение на тяхното кариерно развиване и увеличение на възнагражденията. Друг приоритет е повишение на качеството на практическото образование на студентите в действителна среда, изключително след отрицателните последствия вследствие на Ковид пандемията, внедряване на модерни технологии в образователния развой и развиване на просветителната инфраструктура.

Модернизирането на материално-техническата база, повишението на научноизследователската интензивност и запазването на статута на проучвателен университет също са във фокуса на мандатната стратегия на проф. Учиков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР