Дежурството, което работникът дава в дома си, като е длъжен

...
Дежурството, което работникът дава в дома си, като е длъжен
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Дежурството от дома трябва да се смята за работно време

Дежурството, което служащият дава в дома си, като е задължен да се отзове на повикване от работодателя в къс период, би трябвало да се смята за "работно време ", реши Съдът на Европейски Съюз в Люксембург, оповестява вестник "Сега ".
Той се произнесе по тъжба на пожарникар от Белгия. Задължението за физическо наличие на избраното от работодателя място, както и задължението за явяване на работното място в къс период лимитират прекомерно значително опцията служащият да се посвети на други действия, споделят съдиите.
В противопожарната работа в белгийския град Нивел работят професионални огнеборци и доброволци, които вземат участие наедно в работата на службата и дават постоянни наряди и такива "на разположение ".
Местният жител Руди Мацак, който работи в частна компания, постъпва като доброволец в службата през 1981 година През 2009 година той завежда дело против градската администрация, с цел да получи парична отплата за дежурствата си "на разположение " от вкъщи, които съгласно него би трябвало да се регистрират като работно време. Получава отвод и апелира в трудовия съд в Брюксел, който се допитва до Съда на Европейски Съюз дали определението за работно време по смисъла на европейското законодателство може да се приложи в тази ситуация на Мацак.
В решението си магистратите декларират, че всички страни от Европейски Съюз би трябвало да ползват определението от директивата за "работно време " и "за време за отмора " във връзка с огнеборците, наети в публичните противопожарни служби.
Европейската инструкция не разрешава на страните да ползват друго определение за "работно време ", въпреки че директивата разрешава на страните да ползват още по-благоприятни ограничения за отбрана на сигурността и здравето на работещите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР