Дежурен в Общината ще следи ситуацията, гражданите също ще имат

...
Дежурен в Общината ще следи ситуацията, гражданите също ще имат
Коментари Харесай

Камено ще има система за ранно известяване при бедствия и аварии

Дежурен в Общината ще следи обстановката, жителите също ще имат онлайн достъп до системата

Община Камено има  система за ранно уведомяване при бедствия и повреди . Това стана ясно на сесията, която е последна за мандата на Общинския съвет. Системата е следена от дежурен чиновник на Общината, а всеки жител, който има интерес към равнището на деретата, ще може да я гледа онлайн.

Кметът на Камено Жельо Вардунски изясни, че софтуерът е със звукова сигнализация и веднага информира, когато сензорите засекат внезапно повишение на нивота на водата при превалявания.

Преди 6 години изживяхме един огромен призрачен сън, който ще помним цялостен живот. През 2017 година общината бе една от най-потърпевшите от наводненията, при които починаха четирима души, три села бяха безусловно съборени, а десетки семейства бяха потърпевши. Тогава най-силният дъжд беше в през нощта, когато хората спяха и никой не го очакваше. Оттогава работим по разнообразни стратегии за такава система, тъй като хората към този момент не имат вяра единствено на метеорологичната прогноза. Когато чуят, че ще има превалявания, не спят умерено. Тази система беше извънредно наложителна за нашите села, защото имаме няколко обитаеми места, които имат огромни водосборове над селата и съществува действителна заплаха от наводняване на живущите “, изясни градоначалникът.

По думите му, сензорите на системата са сложени на основни места, където при възможен по-обилен дъжд има заплаха от внезапно повишение на равнището на водата.

При повишаване на водата в деретата, за да не бъдем сюрпризирани измежду нощите от неприятни феномени, ще има звуково известие. Така ще бъдем готови и ще можем да евакуираме жителите от застрашените места. Деретата отвън обитаемоте места обаче са държавна благосъстоятелност. Онзи ден имах среща със зам.-областния шеф на община Бургас и той сподели изтъквам: “ Стягайте се, че ревизираме язовирите “ , аз го приканих да си ревизират деретата, тъй като в обитаемоте места ние ги чистим, казусът е отвън тях – това е работа на страната. Но има и друго, да вземем за пример в с. Ливада, където постоянно чистим дерето, се образува хлътналост на малко по-ниско равнище от отвън обитаемото място. Тя пък се трансформира в жабуняк и беше цялостно с комари. Водата застояваше и се чудихме по какъв начин да отърваме хората от комарите “, сподели още Вардунски.

Съжалявам за жертвите в Царево, скърбя и кмета Георги Лапчев, тъй като знам доста добре какво изживява, само че това е следващият случай на огромно наводняване, който да накара страната да си вземе поука и да се отделят пари за постоянно разчистване на деретата. Само по този начин можем да осигурим успокоение за живота на популацията по тези очевидно проблеми места “, уточни градоначалникът.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР