Дежавю от началото на финансовата криза през 2008 г. или

...
Дежавю от началото на финансовата криза през 2008 г. или
Коментари Харесай

Така работи капитализмът. Две банки фалираха в САЩ. Какво идва след това?

Дежавю от началото на финансовата рецесия през 2008 година или пазарен резултат от непреценени вложения и нишови клиенти? Фалитът на 16-ата по величина американска банка раздруса пазарите. Вашингтон дава обещание друг метод спрямо преди 15 години. Какви са прогнозите? 

В петък в Съединени американски щати се случи нещо, което мощно подсети на началото на международната финансова рецесия през 2008 година - банкрутира една от по-големите банки в страната. Дни по-късно банкрутира още една.

Събитията доведоха до разколебаване на финансовите пазари както в Съединени американски щати, по този начин и в други страни по света и провокираха опасения дали историята отпреди 15 години може да се повтори.

Свободна Европа събра най-важното за банките, какво се случи с тях и вероятните последствия все още.
Кои са банките
Всичко стартира, откакто в петък Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите (ФКЗД) на Съединени американски щати разгласи Силикън Вали Банк (СВБ) за неплатежоспособна и пое контрола над нея. По данни на Файненшъл Таймс в границите на един ден - от четвъртък до петък сутринта - клиентите на банката са инициирали изтегляне на 42 милиарда $ - близо една четвърт от всички депозити в СВБ.
 Полицейски чиновници излизат от Silicon Valley Bank в Санта Клара, Калифорния, петък, 10 март 2023 година
Банката е основана преди 40 години, като през последното десетилетие се разраства доста и става 16-ата по величина в Съединени американски щати. Нейни клиенти са най-вече започващи софтуерни компании (стартъпи), компании за рисков капитал (средства, вложени за осъществяване на високорисков проект) и софтуерни служащи.

Много от клиентите имат депозити в размер над 250 000 $ - оптималното обезщетение, което може да даде ФКЗД при положение на банкрут.

До петък активите на банката се равняват на 209 милиарда $. За съпоставяне Ню Йорк Таймс написа, че JPMorgan Chase, най-голямата банка в Съединени американски щати, има активи за над 3 трилиона $. Това прави SVB доста по-малка спрямо водещите банки в страната.

Асошиейтед прес (АП) писа в неделя, че след банкрута в банката има депозити на стойност над 150 милиарда $, които в този момент са блокирани. Това на процедура значи, че започващите компании и други предприятия може дълго време да не могат да изплатят заплатите на чиновниците си или да поемат бизнес разноските си.

В понеделник сутринта стана ясно, че в резултат на колапса на СВБ е банкрутирала още една огромна банка - Сигничър Банк (Signature Bank), една от водещите на пазара на крипто валути.
Какво провокира банкрута
Основна причина за срутва, която показват множеството американски издания, са увеличените лихвени проценти през 2022 година Година по-рано ползата към технологиите и цифровите услуги е мощно повишен в резултат на пандемията от ковид, затварянето на границите и рестриктивните мерки против разпространяването на болестта. Тогава софтуерните компании, които са съществени клиенти на SVB, вливат доста средства в банката.

Според Ню Йорк Таймс СВБ е държала дребна част от депозитите, оставени от клиентите си, в наличност, а останалата част употребява за закупуване на дълготрайни задължения - да вземем за пример държавни облигации. Според изданието тази инвестиция може да бъде печеливша, ако лихвите останат ниски. Малко по-късно обаче за преодоляване на инфлацията през 2022 година Федералният запас на Съединени американски щати стартира да подвига лихвите си.

Когато някои клиенти стартират да изтеглят парите си от СВБ, банката не е в положение да ги възвърне, а в случай че продаде вложенията в скъпи бумаги, които е направила година по-рано, ще бъде на загуба., че през 2021 година СВБ влага 120 милиарда $ в държавно обезпечени скъпи бумаги. Година по-късно портфейлът спада с 15 милиарда $ - сума, съвсем равна на общия капитал на банката.

Изданието цитира и върховен началник в банката, съгласно който една от аргументите за бързия банкрут са еднотипните клиенти, които имат сходно държание по време на рецесии. " Оказа се, че един от най-големите опасности за бизнес модела ни е обслужването на доста тясно обвързвана група вложители, които демонстрират стаден нрав ", споделя той.
Ще има ли нова рецесия
Фалитът на СВБ и Сигничър Банк докара до сривове в акциите на редица по-малки банки в понеделник, една от които Първа Републиканска Банка (First Republic Bank). И Уолстрийт, и международните пазари означиха спадове, предава Би Би Си. Случилото се подсети 2008 година, когато банкрутира банката " Лемън Брадърс " - по това време четвърта по величина капиталова банка в Съединени американски щати.

Тогава страната се намеси, като даде стотици милиарди долари от данъкоплатците за избавяне на банковата промишленост. Оттогава сходна интервенция се дефинира като " честен риск ". Вашингтон твърди, че случилото се със СВБ няма да провокира съществени последствия и че страната подхваща друг метод спрямо 2008 година
Те умишлено са поели риск, а когато рискът не се оправдава, вложителите губят парите сиДжо Байдън
В понеделник президентът Джо Байдън сподели, че компенсациите на клиентите ще бъдат финансирани от таксите, които банките заплащат на ФКЗД. " Данъкоплатците няма да понесат никакви загуби ", сподели той, като добави, че вложителите в банките няма да бъдат предпазени. " Те умишлено са поели риск, а когато рискът не се оправдава, вложителите губят парите си " - сподели Байдън - " Така работи капитализмът ".

АП написа, че макар моментната суматоха, в Силициевата котловина няма признаци, че банкрутът на СВБ ще докара до рецесия, сходна на тази от 2008 година Според създателите на материала банковата система на страната е здрава, разполага с повече капитал, в сравнение с в историята си до момента, и е минала през голям брой стрес проби, които демонстрират, че цялостната система може да устои даже на забележителна икономическа криза.

Американската телевизия Си Ен Ен също написа, че съгласно множеството анализатори американските и европейските банки през днешния ден разполагат с доста по-силни финансови буфери - принадлежности за справяне с непредвидени разноски или обстановки на пазара, в сравнение с преди 15 години. Освен това съгласно някои СВБ е прекомерно нишова банка, с цел да се отрази банкрутът ѝ на целия финансов пазар, защото е мощно подвластна от софтуерния бранш.

" Въпреки че СВБ е огромен неуспех, (тя) и други нишови играчи като Сигничър са много характерни в по-широкия банков свят ", споделят анализаторите Дейвид Кови, Адриан Сиги и Джеймин Шах от M&G Investments, представени от Си Ен Ен. " Толкова характерни, че съгласно нас е малко евентуално да основат основни проблеми за някоя от огромните диверсифицирани банки в Съединени американски щати или Европа от позиция на кредитирането. "

ФКДЗ търси купувачи на банката през уикенда, само че досега тя остава в ръцете на страната. Федералният запас също по този начин заяви, че открива нова стратегия, по която да може банките да получат достъп до повече средства за изключителни случаи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР