Дежа вю, но не и неочаквано - новият парламент, също

...
Дежа вю, но не и неочаквано - новият парламент, също
Коментари Харесай

Дежа вю. Новият парламент не може да избере председател. Предлага се ротация

Дежа вю, само че не и ненадейно - новият парламент, също като остарелия, не можа да си избере ръководител от първия опит. Предложени бяха две кандидатури - тази на Росен Желязков от ГЕРБ, както и на Петър Петров от " Възраждане ".

Останалите парламентарни групи не излязоха с номинации.

Както Клуб Z писа, неуспехът не бе непредвиден - поради всеобщата поръчка за гласоподаване с " въздържал се ". Както и стана.

Номинацията на Желязков бе подкрепена от 79 народни представители - от ГЕРБ и " ИТН ". 8 души бяха срещу - от " Възраждане ", а 144 се въздържаха (всички от " Продължаваме промяната-Демократична България ", всички от Движение за права и свободи и всички от Българска социалистическа партия, както и 28 от " Възраждане " ).

Номинацията на Петров събра едвам 37 " за " (само гласовете на сообствената му партия), 88 " срещу " (58 от ПП-ДБ, 2-ма от ГЕРБ, 27 от Движение за права и свободи и един от ИТН), а 39 се въздържаха (3-ма от ПП-ДБ, 3-ма от Движение за права и свободи 23-ма от Българска социалистическа партия и 10 от ИТН).

Като тук усещане прави, че групата на ГЕРБ не гласоподава, като се изключи двамата " срещу ".

Така нито един от двамата претенденти не можа да събере поддръжка.

Това наложи съпредседателят на Политическа партия Асен Василев да излезе на трибуната и да насочи едно предстоящо предложение - Народното събрание да одобри решение, съгласно което двете най-големи парламентарни групи да си поделят председателското място посредством ротация. Но освен това на " първия измежду равни ", а и това в комисията по правни въпроси.

" За страдание това Народно заседание стартира по този начин както стартира предходното. Ние от Политическа партия и ДБ  имаме ясното схващане, че пред това НС стоят извънредно значими задания. Предвид невъзможността да се излъчи ръководител, да вземем от европейския опит - двете най-големи групи да са на ротация, съвместно с ротация на правна комисия - което да подсигурява, че ще има съвместен надзор ", съобщи Василев.

По думите му тази ротация би трябвало да е на всеки два месеца - и за ръководителя на Народното събрание, и за този на " правна ".

" Това е един вероятен излаз от рецесията, в която преди малко влязохме. Ако имате други оферти, подготвени сме да ги чуем, тъй като е значимо този парламент да проработи ", съобщи Василев.

И Народното събрание се разпусна за 30-минутна отмора, с цел да се разиска новата остаряла обстановка.

Очаквайте детайлности.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР