Дегустация на вина и домашни мезета ще има на 14

...
Дегустация на вина и домашни мезета ще има на 14
Коментари Харесай

Дегустация на вина и домашни мезета ще има на 14 февруари в с. Макариополско

Дегустация на виновност и домашни мезета ще има на 14 февруари в търговищкото село Макариополско. Организатор на празника, в който локалните хора ще почетат Свети Трифон и ще зарежат ритуално лозите, е Народното читалище " Минчо Иванов - 1912 ", дружно с кметството в селото, описа за Българска телеграфна агенция секретарят на културната институция Цанка Димитрова.

Денят на лозаря ще събере жителите и гостите на едно от огромните села в общината край лозовите масиви на входа на обитаемото място. Макар и понамалели като площи през последните години, тук към момента има положителни стопани, които се грижат за лозята си. Повечето от тях са частна благосъстоятелност, а най-често отглежданият вид е каберне, добавя Димитрова. Затова и аленото вино е най-предпочитано за произвеждане от локалните хора. Но има и табиетлии, които си вършат и бели виновност, и розе, споделя уредникът.

Ще бъде пресъздаден обичаят зарязване на лозя, а по обяд ще стартира и конкуренцията за най-хубав винар. Такава се провежда за поредна година. Всеки участник би трябвало да даде вино от годишна продукция 2021 година, като донесе проба от 500 мл. в читалището. Най-нетърпеливите и уверените своя мурафет към този момент са оставили свои производи. Фолклорната група към читалището ще поздрави участниците и гостите с определени песни, отдадени на празника. За първи път ще има и галерия " Мезето на дядо ". В нея локалните ще покажат кулинарните си умения при производството на домашни суджуци, пастърми, саздърма и сланина. Жителите на Макариополско, които отглеждат домашни животни, имат непокътнати предписания.

Димитрова показа, че най- желана и сполучлива е излъчената от генерации за домашна сланина. Продуктът се подрежда в бездънен съд и се посипва щедро със сол, реди се на редове, като се приключва със сол. Престоява две седмици. Вади се от солта и е подготвена за консумация. По предпочитание може да се опуши, като преди този момент се потапя във вряща зелева супа за към три минути и се суши. Може да се отупа в подправки - червен и черен пипер, шарена сол, или съгласно желанията на фамилията.

В Макариополско най-предпочитан е домашният телешки суджук. Местната рецепта е на всеки кг смляно телешко месо да се постави по 22 гр. сол, 4 гр. кимион, 7 гр. чубрица и 5 гр. надробен черен пипер, добавя Димитрова.

И тъй като всеки има своя загадка за усета, уредниците са показали изискване участниците да съпроводят домашните деликатеси с рецепта за изложбата.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР