Дефицитът на всяко второ лекарство в България е заради липса

...
Дефицитът на всяко второ лекарство в България е заради липса
Коментари Харесай

Дефицитът на всяко второ лекарство е заради липса на внос

Дефицитът на всяко второ лекарство в България е поради липса на импорт. Импортът е решение при 53% от сигналите за дефицит. Това демонстрира първата междинна обработка на резултатите от интернет платформата на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ), заяви нейният изпълнителен шеф Боряна Маринкова.

Платформата започва на 9 юни като част от план за съдействие сред БАРПТЛ и Федерация „ Български пациентски конгрес “.

182 сигнала от цялата страна бяха получени и обработени за това време. В 53% от случаите решението се крие във вноса и бързите вътреобщностни доставки, защото сигналите се отнасят за медикаменти, които са с трайно или краткотрайно прекратен импорт в България по избор на производителя.

Експерти във фармабизнеса разясниха, че това е поради дребния дялов пазар в нашата страна във връзка с този в Европа, както и за ниските им продажни цени. Липсата на информация е причина за 65% от сигналите, демонстрират още изводите от изследването.

20 на 100 от случаите са завършени с предоставена информация къде лекарството е налично, а в над 60 % подателите са ориентирани към лекуващия ги експерт. Сигналите се отнасят до общо 120 продукта, което демонстрира, че 34% от тях засягат артикули с повече от един сигнал. Всеки създател е получил противоположна връзка в границите на 24 часа, а междинното време за цялостна обработка на проблем е 32 часа.

Първата у нас интернет-платформа за сигнали за дефицит на медикаменти бе демонстрирана на 9 юни 2018 на Конференция на Федерация Български пациентски конгрес.

Тя действа на www.parallel-trade-development.org.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР