Дефицитът на витамин D може да играе важна роля за

...
Дефицитът на витамин D може да играе важна роля за
Коментари Харесай

Учени: Дефицитът на витамин D утежнява боледуването от коронавирус

Дефицитът на витамин D може да играе значима роля за тежестта на инфекциите с COVID-19. Ето за какво спомагателният му банкет би трябвало да бъде настоятелно препоръчван по време на пандемия, настояват учени. Изследователи от колежа Trinity в Дъблин, Ирландия, проучили необятното разпространяване на недостиг на витамин D в страните от Северното полукълбо и вероятната роля на витамин D за угнетяване на тежките възпалителни реакции, следени при доста заболели пациенти с COVID-19.
Автори на проучването са доктор Еймън Лаърд от Медицинското учебно заведение в Trinity College в Дъблин и професор Роуз Ан Кени - създател на ирландския план за изследване за стареенето (TILDA), в съдействие с професор Джон Роудс и доктор Сри Субраманиан в университета в Ливърпул.
В обявата си в Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics, създателите акцентират, че в страните от Южното полукълбо (например в Австралия)се следи относително ниска смъртност като разследване от болест с COVID-19, което няма по какъв начин да е обвързвано с по-късната поява и разпространяване на вируса по тези географски ширини.
Всички страни, които се намират южно от 35 градуса северна широчина, регистрират релативно ниска смъртност от COVID-19. Хората в страните, които се намират на север от тези координати, получават незадоволително слънчева светлина и организмът им не създава съответни равнища на витамин D през зимата и пролетта. Италия и Испания са измежду страните, в които популацията е с ниски равнища на витамин D.
Смъртността от COVID-19 е по-висока по тези географски ширини, като се изключи скандинавските страни, където добавката с витамин D е необятно публикувана и дефицитът е доста по-рядък.Витамин D е значим за контролиране и угнетяване на възпалителния цитокинов отговор, който играе роля при тежките последствия от COVID-19 и при „ синдрома на изострен респираторен дистрес “, написа в проучването.
Докладът твърди, че са нужни незабавни спомагателни проучвания, с цел да се реши дали може да има връзка сред равнищата на витамин D в организма и тежестта на боледуване при болест с COVID-19.
„ Значителна част от популацията в Северното полукълбо понастоящем има дефицит на витамин D, а добавките, например 1000 единици дневно са доста безвредни. Време е държавните управления да засилят рекомендациите за банкет и добавки на витамин D. Дифицитът на витамин D заради слабото излагане на слънчева светлина утежнява възрастовите болести, хипертонията, диабета, затлъстяването - все характерности, свързани с нараснал риск от тежко превозване на болест с COVID-19. "
Public Health England и държавното управление на Шотландия и Уелс са отправили рекомендации за добавки за всички възрастни от октомври до март и добавки през цялата година за възрастни, живеещи в домове за специфични грижи или старешки домове. Националната здравна работа също предложила на всички да обмислят приема на 10 микрограма витамин D дневно по време на изолираност, защото може да се получи дефицит на витамин D от слънчевата светлина.
Витамин D участва в храни като мазна риба (сьомга, риба звук, сардини), сирене, яйчни жълтъци и телешки черен дроб. Въпреки това, суплементацията е най-хубавото средство за обезпечаване на задоволителни равнища на витамин D в кръвта, напомнят учените. Докато ограниченията около ограничението на пандемията от ковид не престават, доста от нас са лишени от часовете навън, тъй че са нужни спомагателни грижи, с цел да се поддържат съответни равнища на витамин D в организма ни.Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР