Дефицитът на сектор Държавно управление“ на годишна основа ще може

...
Дефицитът на сектор Държавно управление“ на годишна основа ще може
Коментари Харесай

Бюджетният дефицит ще може да надхвърля 3% при извънредни обстоятелства

Дефицитът на бранш „ Държавно ръководство “ на годишна основа ще може да надвишава 3% от Брутният вътрешен продукт при изключителни условия отвън контрола на Министерски съвет. Това плануват промени в Закона за обществените финанси, качени за публично разискване на портала strategy.bg. Консултациите стартират през днешния ден и би трябвало да приключат до 12 октомври.

Според настоящия вид на закона задачата за салдото на бранш „ Държавно ръководство “ е реализиране и/или поддържане на нулево или позитивно салдо, а когато то е негативно, не може да надвишава 3% от Брутният вътрешен продукт.

Освен тази корекция се оферират промени в член 27, с които се трансформира размера на ограничаването на годишния бюджетен недостиг по консолидираната фискална стратегия, изчислен на касова основа - от 2% от Брутният вътрешен продукт на 3% от Брутният вътрешен продукт.

Допълнението в член 28, алинея 1 цели изключване на разноските, осъществявани от сметки за средства от Европейския съюз, в това число и по други интернационалните стратегии и контракти, които са с режим на сметки за средства от Европейския съюз, от обсега за оптималния размер на разноските по консолидираната фискална стратегия, който не може да надвишава 40% от брутния вътрешен артикул, за да не се лимитира усвояването на средства от европейските фондове и стратегии, показват още вносителите.

Промените в Закона за обществените финанси се вършат в отговор на изключителната икономическа и финансова обстановка в световен мащаб от разразилата се пандемия от COVID-19. Те ще разрешат на страната ни да подхваща съответни ограничения при прецизно съблюдаване на условията на европейското законодателство във връзка с фискалните правила и при освобождение на нужното фискално пространство в границите на националните ограничавания и при съблюдаване на финансова дисциплинираност и фискална резистентност, се споделя в претекстовете към закона.

Традиционно в края на октомври стартира разискването на бюджета за идната година, а заложените ремонти в Закона за обществените финанси евентуално визират опция за надхвърляне на строго закрепения по критериите от Маастрихт недостиг още в през 2021 година. Европейските условия са от 3% от брутния вътрешен артикул, само че поради Covid-19 Брюксел даде опция за по-голяма еластичност в националните финанси.

Законът за обществените финанси урежда рамката, в която всяка година се основава годишният бюджет. След приемането на измененията в него заложените цели следва да бъдат реализирани в границите на бюджетния развой за държавния бюджет за 2021 година

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР