Дефицитът на полупроводникови чипове ще е причина за пропуснати приходи

...
Дефицитът на полупроводникови чипове ще е причина за пропуснати приходи
Коментари Харесай

Автопроизводители губят милиарди заради дефицита на микрочипове

Дефицитът на полупроводникови чипове ще е причина за пропуснати доходи на стойност 110 милиарда $ за автомобилната промишленост през 2021 година Това демонстрира разбор на AlixPartners, представен от Си Ен Би Си.

Тази прогноза е с цели 82% повече от първичната оценка за вредата, която неналичието на чипове ще окаже на промишлеността. Една от аргументите за това нарастване е огромен пожар в един от заводите за чипове до Токио на  компанията Renesas. Друга причина е сушата в Тайван, където са позиционирани доста от производителите на чипове. Това в допълнение усложнява ситуацията със затруднените доставки на чипове.

Според AlixPartners дефицитът на чипове ще докара до производството на 3,9 млн. броя по-малко коли в границите на годината. През януари се очакваше, че свиването в продуктивността на коли ще съставлява 2,2 млн. броя. Производители като Ford и GM оповестиха, че чакат спад на приходите поради обстановката надлежно с 2,5 милиарда и 1,5 милиарда $.

„ В един актуален автомобил има 1400 микрочипа. Тази цифра ще се усилва с навлизането  на електрическите коли “, разяснява ръководещият шеф на AlixPartners Дан Харш.

Дефицитът на чипове за автомобилната промишленост стартира да се усеща при започване на 2021 година През предходната година заради световната пандемия автомобилните компании смъкнаха фрапантно производството на нови коли, заради което отхвърлиха огромни доставки на чипове. Тези бяха вложени в други артикули, чието търсене се усили заради множеството време, което хората прекарват в домовете си – като конзоли за видео игри и тв приемници. Сега с отварянето на стопанската система производителите на коли желаят да поръчат още веднъж огромни доставки на чипове, само че производителите не могат да отговорят на нарасналото търсене. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР