Дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще продължи да нараства

...
Дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще продължи да нараства
Коментари Харесай

Нейков: При сегашния подход дефицитът на НОИ ще расте

Дефицитът на Националния застрахователен институт (НОИ) ще продължи да нараства и от ден на ден налози ще отиват за пенсии. Това сподели Иван Нейков, някогашен обществен министър, а в този момент ръководител на Балканския институт по труда и обществена политика, в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg TV Bulgaria.

Той разяснява нарастването на минималната пенсия в края на тази и при започване на идната година. По думите му, " това приказва за неустойчивостта на дейностите, които се подхващат. Системата не може до безспир да се крепи с дефицити в Национален осигурителен институт ", счита специалистът.

Според Нейков, методът на нарастване на пенсиите - вместо целево обществено подкрепяне, ерозира в голяма степен пенсионния модел. " Проблем, който сами сътворяваме, е непрестанно ерозиране на пенсионния модел, като раздираме връзката сред приноса на индивида в осигурителната система и резултата, т.е. пенсията, която той ще получава ".

По мотив на статистическите данни, че единствено 11% от младежите у нас сред 18 и 26 години работят, Нейков счита, че има разминаване сред формалната статистика и действителната обстановка. Той обаче акцентира, че идва миг, в който свободата, която ти дават новите форми на труд, да вземем за пример в интернационалните цифрови платформи, има своята цена. Според Нейков, ще пристигна време, когато " на тези хора ще стартира да им липсва отбраната на трудовото законодателство ".
 Държавата ще ощети първите пенсионери, които ще получават две пенсии
Държавата ще ощети първите пенсионери, които ще получават две пенсии

Редица въпроси, свързани с изплащането, стоят нерешени от законодателя

" XXI век донесе нещо, което даже не можем да си представим още -изключително повишаване на потенциала на трудовата единица, на един единствен човек. В някои случаи в този момент един човек може да има потенциал на едно дружество от преди 20-30 години, с помощта на цифровите благоприятни условия и големия размер информация, който се популяризира.

Този нов вид продуктивност докара до появяването на нов вид труд. Няма по какъв начин този човек, който си знае цената, да го вкараш в огромния колектив на трудов контракт ", разяснява още някогашният обществен министър, визирайки в тази ситуация главно ИТ експерти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР