Дефицитът на медикаменти - пациентите трябва да чакат три месеца,

...
Дефицитът на медикаменти - пациентите трябва да чакат три месеца,
Коментари Харесай

Съветник на здравния министър: До края на годината ще има доставки на част от липсващите лекарства на пазара

Дефицитът на лекарства - пациентите би трябвало да чакат три месеца, до момента в който всички изчезнали медикаменти на пазара се появят още веднъж. Темата в " Още от деня " разяснява съветникът на здравния министър Аркади Шарков.

" Лекарствата на пазара започнаха да липсват още при започване на коронавирус пандемията - в резултат на презапасяване, на спирането на линиите на доставки, другите видове ценообразуване и прекъсването на експорт от някои страни. други аргументи сега са индустриални проблеми за някои от фабриките, при други артикули пък е открит вторични индикации, които оказват помощ за различен вид болести ", уточни той.

До края на годината се чака на пазара да се появят някои от изчезналите медикаменти за астма, за лекуване на щитовидната жлеза, както и два типа инсулин, уточни Аркади Шарков. Заяви, че сега има свръхпредписване на медикаменти за респираторни болести, по тази причина и те са дефицитни.

" Молбата към персоналните лекари и предписващите е да се преценяват с показанията в късата характерност. По отношение на пациентите - да не се презапасяват, тъй като това води до недостиг за други хора ", прикани съветникът на здравния министър.

Всички жители могат да се допитват до организацията по медикаментите или да изпращат сигнали. На уеб страницата на организацията има цялостна информация за това дали някой артикул липсва, дали следва недостиг или доставка.

" Не бих споделил, че търговците и производителите способстват за недостига на медикаменти. Имат алтернатива, в случай че решат, да не дават количества на избрани аптеки, защото множеството имат контракти с аптечни вериги ", разяснява Аркади Шарков.

Министерството на здравеопазването се пробва да усъвършенства връзките сред тези две страни, с цел да може медикаментите да стигат до пациентите.

" Това би трябвало да бъде на българския пазар до края на годината. Дългосрочните решения за жалост зависят от политическата турбулентност. В началото на годината ще предложим пакет от ограничения и се надяваме в границите на първото тримесечие той да има утвърждение от страна на народните представители ".

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР