Дефицитът на качествени български зеленчуци си казва думата и това

...
Дефицитът на качествени български зеленчуци си казва думата и това
Коментари Харесай

Чака ни трайно поскъпване на домати, чушки и краставици

Дефицитът на качествени български зеленчуци си споделя думата и това се отрази върху цените на доматите, пипера и краставиците, които това лято заковаха високи равнища.

Дори от идната година вътрешното произвеждане да нараства, това няма да спре повишаването на главните зеленчуци. Напротив, в идващите години се чака да има известно повишаване на цените, се показва в разбор на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA), разяснява sinor.bg.

Тенденцията ще се изрази най-силно при доматите за прясна консумация, където цените на дребно средногодишно за интервала 2018-2022 година ще се движат в границите на 2,6-2,8 лева./кг. За съпоставяне - в интервала 2013-2017 година са били 2,45 лева./кг. При пипера търговията на дребно ще надвиши 2,10 лева за кг, при 1,90 лева до 2017 година.

Тази година краставиците нарастнаха ненадейно до близо 3 лв. за кг, само че съгласно прогнозите от идната година ще върнат предходните си равнища, като средногодишните стойности ще се ориентират към 2,10-2,20 лева, каквито наблюдавахме през 2014 и 2015 година

От 2007 година с присъединението на страната в Евросъюза и последвалия срив в зеленчукопроизводството България се утвърди като изразителен чист вносител на зеленчуци, напомнят от CAPA. По данни на статистиката през 2016 година в страната са импортирани зеленчуци на стойност 133 млн.евро, а е изнесена продукция едвам за 86 млн. евро.

Темповете на растеж на вноса на зеленчуци през последните години изпреварва този на износа, като за интервала 2007-2016 година вносът е повишен с 110%, а износът с към 90%.

Особено мощно изразен е негативният търговски баланс при доматите и пипера. Вносът в общото ползване (прясно и модифицирано състояние) се чака да доближи 34% при доматите, 27% при пипера и 26% при краставиците.

Изводите на специалистите от CAPA са, че в идващите години ще нараства ролята на оранжерийното произвеждане в предлагането на зеленчуци, защото подсигурява целогодишното предложение с високи добиви, на високи цени. Предизвикателството там е в намиране на способи за понижаване на разноските.

Поради структурата на зеленчукопроизводството, доминирано от дребни производители, има огромен недостиг на познание какво да се създава, по какъв начин да се създава, на какво да дава отговор.

Много малко са производителите въвели системи за качество, което е наложително условие, с цел да влезеш на пазара в комерсиалните вериги.

Голяма част от потреблението на зеленчуци в страната не минава през комерсиалните вериги поради високия % фамилни градини, самозадоволяване и други форми на търговия на дребно.

В България хоризонталната форма на коопериране мъчно ще стартира да работи поради разпокъсаността, маломерността на стопанствата и техният недостиг от първични материали.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР