Дефицитът на желязо е един от най-често срещаните. Ако не

...
Дефицитът на желязо е един от най-често срещаните. Ако не
Коментари Харесай

7 плода богати на желязо

Дефицитът на желязо е един от най-често срещаните. Ако не обърнем внимание на здравето си и не променим метода си на хранене, с цел да подобрим стойностите на този значим минерал, сме изложени на риск от анемия. Когато равнището на желязо в тялото спада, алените кръвни кафези не могат да създават задоволително хемоглобин, което води до отмалялост и анемия.

Ето за какво тялото ни се нуждае ежедневно от желязо, с цел да действа вярно. Желязото също играе основна роля при превозването на вода и О2 през тялото до всички органи.

Освен потреблението на алено месо, ядки, сусам, спанак има някои плодове, които също могат да ни оказват помощ да бъдем в добра форма и здраве.

Вижте кои ще ви обезпечат положителни количества желязо.

Фурми

Вкусни, сладки, фурмите постоянно ни обезпечават повече сила. В 250 г от плодовете се съдържат към 3 мг желязо. Може да ги хапвате по този начин, да ги добавяте към вашите салати, ястия, зърнени закуски или смути предписания.

Също по този начин, потреблението им ще ви обезпечи положителни количества ензими и аминокиселини като рибофлавин, тиамин, фолиева киселина и витамини А и К. Фурмите са потребни за сърцето, нервната система и костите.

Нар

Нарът е потребен за всички болести, свързани с кръвта, като недостиг на желязо или анемия. Най-добре се употребява пресен и може да се добави към съвсем всяка салата. Сокът от нар е освежаваща напитка, богата на желязо. Също по този начин, дребните сочни зрънца оказват помощ при меланхолия, понижават възпалението на ставите, ускоряват имунитета, пазят сърцето.

Кайсии

Друг превъзходен плод, който лятото може да хапвате в пресен тип, а през останалата част от годината сушени. Кайсиите са богати на протеини, въглехидрати, витамин А и желязо, както и доста други минерали. Сушените кайсии са превъзходен източник на желязо.

В 100 грама от тях се съдържа повече от 50 % от целесъобразния дневен банкет на желязо. Тях също може да хапвате единствено по този начин, да ги добавяте в смути, зърнени закуски, в сурови барчета.

Смокини

Ако би трябвало да повишите равнищата на желязо, с изключение на другите препоръчвани храни със наличие на минерала, хапвайте и смокини. Смокините са отличен източник на желязо и можем да ги хапваме през цялата година. Без значение дали са пресни или сушени, те са част от здравословния метод на живот. Освен това съдържат положителни количества фибри, което понижава риска от запек.

Стафиди

В 1/2 чаша стафиди се съдържат 1,6 мг желязо. Стафидите разрешават да бъдат употребявани по доста и разнообразни способи. За да си осигурите в действителност положителни количества желязо може да ги съчетавате с другите сушени плодове богати на желязо, още веднъж под формата на сурови барчета или бонбони приготвени с ядки, семена, сурово какао.

Сушени домати

Бихме си ги купили, с цел да приготвим нещо вкусно с тях, само че не се замисляме, че те също ни обезпечават положителни количества витамин А, С, желязо. Сушените домати съдържат до 9,1 мг желязо на порция.

Препоръчителната дневна доза желязо е 18 мг за възрастни и 10 мг за деца. Това значи, че сушените домати могат да обезпечат съвсем 50% от дневните потребности на желязо. Тях също може да добавяте към сосове, салати, омлети, ястия.

Сливи

В 100 г от сушените плодове се съдържат 9% от дневните ни потребности за желязо. Може да ги добавяте към смути, ястия, зърнени закуски, само че е добре да се наквасен във вода за няколко часа преди консумация.

Сливите също по този начин оказват помощ при запек, потребни са за здравето на сърцето, костите, управляват равнищата на кръвната захар и усъвършенстват паметта. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР