Дефицитът на България за 2023 г., който Евростат ще публикува

...
Дефицитът на България за 2023 г., който Евростат ще публикува
Коментари Харесай

Дефицит'23 над 3% ще измери Евростат, натъкмяването от Ас. Василев ще ни спре за еврото: Л. Елкова, член на УС на БНБ

Дефицитът на България за 2023 година, който Евростат ще разгласява на 22 април т.г. и ще бъде водещ за установяване на приемането ни в Еврозоната, ще бъде над 3 %. Дори да бъде 3, 01 на 100, това ще ни вкара в свръхдефицит. И по този начин ще бъдем още веднъж отсрочени, предвижда пред България он еър Людмила Елкова. Тя е член на Управителния съвет на Българска народна банка, била е заместник-министър на финансите и самата тя е правила прогнозите и е изчислявала недостига в държавния бюджет.

Елкова съобщи, че не са редни някои от дейностите, които финансовият министър Асен Василев е употребявал, с цел да натъкми бюджета под 3% счетоводно. Даде образци с 1,2 млрд.лв., отделени в специфична сметка на Министерство на регионалното развитие, както и източването на 100% дял от държавните сдружения, което докара до опразването на фонда за енергийна сигурност, лъснало тези дни с над 1 млрд.лв.

Отделно, никой не е помислил, че източването на 2 млрд.лв. от БЕХ предходната година, в това число посредством изтегляне на хипотетични, само че несъществуващи облаги т.г., към този момент е опасност за енергийната система. Той е претрупан с милиадрни облигационни заеми и други задължения като покриването на дупки в Топлофикация, а спадането на цените и оттова на облагите от последните две години го претрупва финансово.

Тя акцентира, че в случай че продължава неоправданото повдигане на обществени разноски, ще стигнем до ситуацията или да ги понижим, или да вдигнем налозите, както ни предложи тези дни и Международният валутен фонд, просто тъй като към този момент не можем да си го позволим. " Ние би трябвало да се върнем към уравновесен бюджет, да смъкваме най-малко % недостиг на година ", съобщи изрично топекспертът по бюджет.

Като човек, който 10 година е отговарял за приходите в хазната, тя недоумява по каква причина не се таксуват някои доходи като да вземем за пример рентата от земя, което по нейни калкулации за 2,5 млрд.лв. годишно. Тя счита, че може да се полза и самото владение на земя - даже с 1 лева на декар това ще вкара големи средства в бюджетите на общините да вземем за пример. Посочи  други неизползвани от незнайни аргументи източници на в допълнение напълване на бюджета.

Радостина Тонева

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР