Дефицит от 6.4% от БВП или 12 млрд. лв. предвижда

...
Дефицит от 6.4% от БВП или 12 млрд. лв. предвижда
Коментари Харесай

Служебният кабинет представи проектобюджета си за 2023 г. с 6.4% дефицит

Дефицит от 6.4% от Брутният вътрешен продукт или 12 милиарда лева планува проектобюджетът за 2023 година, който служебното държавно управление ще внесе в Народното събрание до края на месеца. Дотук се стигна откакто в предходния парламент служебният кабинет реши да не внася проектобюджет, а депутатите от предходното 48-мо Народно заседание гласоподаваха само удължение на миналогодишния.

Днес плановете на Министерството на финансите бяха показани на конференция в Министерския съвет от премиера Гълъб Донев и министъра на финансите Росица Велкова.

Велкова предизвести, че спекулациите за увеличена събираемост на приходите са рискови. Донев добави, че крайните решения за параметрите са в ръцете на Народното събрание. Той изрази оскърбление, че показаните в Народното събрание партии не са приели промени в налозите, замисляни от неговия кабинет.

Тя уточни, че 13.7 милиарда лева ще е нужният нов дълг, който ще доближи до 46.8 милиарда лева или 25.3% от Брутният вътрешен продукт в края на годината.

При опазване на налозите на миналогодишното ниво приходите по отношение на актуалицирания през предходната година бюджет ще са с 6.1 милиарда лева по-високи, а разноските - с 11.8 милиарда лева повече.

Преди ден надзорните препоръки на осигурителния институт и здравната каса Предвижда се пенсиите да бъдат увеличени с 12% от 1 юли, а парите за болнично лекуване да се усилят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР