Дефицит от 3% без да се увеличават разходите и да

...
Дефицит от 3% без да се увеличават разходите и да
Коментари Харесай

Ето го проектобюджетът на Асен Василев

Дефицит от 3% без да се усилват разноските и да се понижават обществените заплащания са заложени в проектобюджета за актуалната година.

Късно довечера Министерството на финансите разгласява проектозакона, с който се понижават разноски от 3,6 милиарда лв. по отношение на плана на служебното държавно управление. В края на годината оптималният размер на държавния дълг не може да надвишава 40,6 милиарда лв..

В края на годината инфлацията се чака да се намали до 5,6%, предвиждат от Министерството на финансите.

Заедно с проектобюджета е оповестена и новата средносрочна бюджетна прогноза, съгласно която през 2023-та средногодишната да бъде 8,7%. Това се дължи на доста понижение на приносите на групите храни и енергийни артикули, при които се чака да имат лек спад в края на годината.

През 2024 година прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като в края на годината ще доближи 3,2%, а средногодишната – 3,8%. Година по-късно този индикатор ще се забави до 2,8%. Цените на енергийните артикули ще имат спад до края на прогнозния небосвод.

Макроикономическата прогноза планува напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,8 % тази година, а следващата година да има ускорение до 3,3 на 100. 2025-та се чака растеж от 3,2 на 100.

Дефицитът за тази и идната година остава 3%, само че през 2025 година еднократно ще има покачване до 3,6% поради доставката на новите бойни самолети. Средствата за защита следващата година ще доближат 2% от Брутният вътрешен продукт, пишат от финансовото министерство.

По отношение на политиката по приходите в плана на бюджета е отразено нарастването на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2023 година – от 710 лева на 780 лева Заложено е и нарастването на пенсиите от 1 юли с 12 на 100.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР