Дефицит на евтините лекарства за високо кръвно, обезболяващите и антиинфекциозните

...
Дефицит на евтините лекарства за високо кръвно, обезболяващите и антиинфекциозните
Коментари Харесай

COVID-19 може да съсипе производството на лекарства за хората с високо кръвно

Дефицит на евтините медикаменти за високо кръвно, обезболяващите и антиинфекциозните може да се появи през месец май, в случай че коронавирусът не затихне до април с покачването на температурите и не отпаднат рестриктивните мерки за напредване на хора в някои китайски провинции предвидиха фармацевти, представени от в. Монитор.

Става въпрос за лекарства, на които е паднала патентната отбрана. Компаниите търсят метод да го пуснат на оптимално ниска цена, с цел да печелят от оборота. Затова те внасят дейните вещества от Китай и Индия, където те са и най-евтини. Около 80% от тях се създават тъкмо в тези две страни.

„ Към момента фирмите не рапортуват за наличностите на дейни вещества. Има ресурси, които в границите на идващите месеци ще подсигуряват, че проблеми няма да има. Разбира се, обстановката би трябвало да се следи деликатно. Мерките, които лимитират придвижването на хора в засегнатите провинции в Китай продължиха повече от няколко месеца, проблем с доставката на дейни вещества ще се появи “, удостовери Деян Денев – изпълнителен шеф на Асоциацията на задграничните фармацевтични компании.

Едни от най-големите производители на медикаменти в света предизвестяват, че бизнесът им може да бъде обиден от разпространяването на ковид, написа Wall Street Journal.

AstraZeneca PLC, Merck & Co. и Pfizer Inc. са измежду фирмите, които обявиха, че скоро епидемията може да засегне доставките за избрани медикаменти или продажби според от продължителността на разпространяването на болестта.

Президентът на американската фармацевтична компания Mylan NV Раджив Малик предизвести, че може да се стигне до дефицит на някои от продуктите на компанията, в случай че разпространяването на ковид продължи още няколко месеца. В същото време той означи, че производството на 25-те съществени препарата не зависи от обстановката в Китай и изрази убеденост, че Mylan ще откри различни източници на съставки за своите препарати.

От Pfizer също обявиха, че огнището на ковид може да повлияе неподходящо на веригата на доставки и вследствие на това на финансовите резултати, само че следствията зависят от по-нататъшното развиване на обстановката.

AstraZeneca заяви, че 21% от продажбите ѝ през предходната година са в Китай. Компанията показа прогнозата си за 2020 година, като съобщи, че разпространяването на ковид ще се отрази върху бизнеса ѝ, защото Китай е един от най-големите пазари на компанията.

Все още не е ясно до каква степен интернационалните фармацевтични компании зависят от съставените елементи, доставяни от Китай. Властите нормално цитират данни, че 80% от лекарствените съставни елементи идват от чужбина, само че американската организация по храните и медикаментите (FDA) споделя, че не може да наблюдава коя част идва от Китай.

През последните години Китай се трансформира в един от най-големите пазари за редица огромни фармацевтични компании. Продажбите на медикаменти в Китай доближиха 137 милиарда $ през 2018 година През идващите няколко години се чака те да нарастват с 3-6% годишно, съгласно Iqvia.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР