Дефилета на авангардни модни колекции, създадени от ученици, са част

...
Дефилета на авангардни модни колекции, създадени от ученици, са част
Коментари Харесай

Текстилно изложение се бори с кризата за работна ръка в бранша

Дефилета на авангардни фешън сбирки, основани от възпитаници, са част от програмата на текстилното ревю „ ТексТейлърЕкспо 2018 “, което ще се организира от 8 до 10 ноември в Международен панаир Пловдив.

Професионалните гимназии, подготвящи експерти за шивашката промишленост, ще се показват и със свои щандове. Това ще даде опция за директни контакти сред техните ученици и водещи компании производители. Инициативата има за цел да предложи решения за един от главните проблеми в сектора – дефицита на работна ръка.

Дефицитът на фрагменти към този момент е сериозен, считат специалисти. Заетите в шивашката промишленост са намалели с 6% единствено през предходната година, а за интервала 2015-2017 година отливът е близо 12%, сочат данни на Националния статистически институт. Те демонстрират, че отрицателната наклонност се усилва. „ Тя обаче не се дължи на понижаване на работните места. Напротив, работодателите изпитват усложнение при наемането на нови чиновници. В нашата фабрика да вземем за пример заплащането на положителните ни служащи е 800-900 лв., като за някои позиции надвишава 1000, само че мъчно намираме хора “, изяснява Лъчезар Стоянов, шеф на компания, която ще взе участие в „ ТексТейлърЕкспо “.

За да се разпространяват измежду младежите някои от най-търсените специалности на пазара на труда, профилираните гимназии ще бъдат презентирани с щандове, а също - и на стилния подиум с планове на техни ученици. Инициативата се реализира в партньорство сред Националната асоциация на учебните заведения по мода (НАУМ) и уредниците на „ ТексТейлърЕкспо 2018 “ - Международен панаир Пловдив и компания „ Спекс “.

Това е доста добра опция да покажем на промишлеността нашите достижения, иновативността и творчеството на младежите, а тях да ориентираме вярно в пазара на труда, съобщи Росица Иванова, ръководител на НАУМ. Според уредниците по този начин ще се построи мощна връзка сред бизнеса и образованието, която е едно от най-ефективните решения за рецесията с работна ръка в сектора. Изложението е забавна и потребна самодейност, тъй като показва освен производството, а и професионалното образование, добави Росица Иванова.

Форумът ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската промишленост, и ще възроди ревютата, отдадени на трите сектора. „ ТексТейлърЕкспо “ има упоритостта да стане иновационен и индустриален хъб за Балканите, като показва технологии, техника, материали, консумативи и подготвени произведения. В съпътстващата стратегия са включени фешън ревюта, семинари за експерти и конференция за проблемите на сектора. Ще има и комерсиална зона. Така интернационалното ревю ще предложи забавни акценти за производители, търговци и консуматори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР