Дефибрилаторите могат да спасят живот и са ценно средство за

...
Дефибрилаторите могат да спасят живот и са ценно средство за
Коментари Харесай

Оборудваха автогарата в Бургас с дефибрилатор за спешни случаи

Дефибрилаторите могат да спасят живот и са скъпо средство за оказване на съответна първа помощ. Затова последователно стартира слагането на дефибрилатори на публични места, като метростанции да вземем за пример. В Бургас пък сложиха автоматизиран дефибрилатор на автогарата. Купен е с дарения, проведени от локалния Ротаракт клуб Бургас – Приморие. Цената му е към 6 хиляди лв..

Идеята за дефибрилатора е на студента от медицинския факултет в Бургас Ангел Ангелов. Той учи 4-та година обща медицина. Ориентирал се е да специализира ортопедия. Още преди да е приключил обаче, се е посветил да оказва помощ на хората и подема самодейността.

„ Във всяка западна страна има съвсем на всяка пресечка такива автоматизирани дефибрилатори, които са се потвърдили в годините, че избавят човешки животи. Лятно време изключително стават огромни навалици, знаете и на доста хора има става неприятно. Понякога едно шише вода не е задоволително, с цел да избави човешки живот ", сподели Ангел Ангелов, студент по медицина.

Медицинското оборудване е настроено да дава инструкции на български по какъв начин тъкмо да бъде употребявано.

„ По формулировка той е за избавяне на човешки животи от инфаркт на миокарда, само че хубавото при този е, че той е безусловно независим. Ако имате проблем със сърцето единствено тогава подава ток. Тоест, в случай че го сложите на един здрав човек нищо такова няма да се получи, което пък е по-хубаво, тъй като няма по какъв начин да уморите един здрав човек “, уточни проф. доктор инж. Сотир Сотиров, президент на Ротари клуб - Бургас-Приморие.

Въпреки това от идната седмица лекари ще обучат личния състав на автогарата по какъв начин да работят с дефибрилатора при потребност. Служителите от превоза до момента употребяват подръчни средства.

„ Налагало се е, викали сме Бърза помощ. Линейки сме викали не един или два пъти. Някои грузинци, казахстанци лежат по цели вечери чакат, да кажем от през вчерашния ден за на следващия ден и се е налагало “, посочи Георги Стоянов, защита на автогарата.

„ Поливаме ги с вода, тъй като изключително в огромните горещини е по този начин. Събличаме ги, разсъбличаме ги, за въздух “, споделя Мария Мищеснко, кондуктор в градския превоз.

„ Да се надяваме, че този дефибрилатор няма да се постанова да се употребява, дай Боже това да не се случва, само че все пак при сходна нужда чиновниците на „ Автогара-Юг “ ще бъдат инструктирани по какъв начин да боравят с него. Доста е натоварено, пасажери от цяла Европа, в това число от Турция, от Грузия “, уточни Михаил Граматиков, шеф на „ Автогара-Юг “ – Бургас.

„ Надявам се на всички публични, обществени места да можем да инсталираме такива устройства, с цел да подсигуряваме бърза реакция при незабавни случаи “, акцентира Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Към момента са събрани още 1 000 лева, които ще послужат за първа вноска за закупуването на още един подобен дефибрилатор. Идеята е той да бъде подложен на Летище Бургас.

Aвтор: Давид Сукнаров


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР