Дед Мороз, основният вълщебник на Нова година, не живее на

...
Дед Мороз, основният вълщебник на Нова година, не живее на
Коментари Харесай

Къде живее руският Дядо Мраз?

Дед Мороз, главният вълщебник на Нова година, не живее на Северния полюс, а в къщата му е доста топло - изключително когато му идват посетители.

В Русия положителният дъртак, който носи дарове за децата на Нова година (руснаците честват Коледа по друг начин), се назовава Дед Мороз [Дядо Мраз]. Той е баснословен воин от славянската митология, който въплъщава зимата и студа. Подобно на американския си " сътрудник " Дядо Коледа, руснакът Дед Мороз получава писма от децата, в които те му описват какво желаят да получат и по какъв начин са се държали през годината. Но за разлика от Дядо Коледа, Дед Мороз има не една, а няколко къщи! Нека се разходим из неговите владения.
Основната му резиденция е във Велики Устюг
Това имение на Дед Мороз е ситуирано в борова гора на 15 км от един от най-красивите градове в съветския Север - Велики Устюг (на към 450 км североизточно от Вологда, столицата на Вологодска област ).

Официално е отворено за гости през 1998 година и приема над 250 000 души всяка година. Имението е отворено през цялата година, само че главните тържества стартират след 18 ноември, рождения ден на Дед Мороз. Счита се, че на този ден зимата идва в съветския Север. Той живее тук със брачната половинка си Зима и своите помощници.

Владенията на Дед Мороз са много обширни: в резиденцията му има пощенска станция (където се доставят всички писма, адресирани до " Дед Мороз " ), детски тематичен парк, панаир, ковачница, хладилник (който поддържа температура от -15 градуса по Целзий през цялата година, с цел да не се стопи Дядо Мраз!) и Пътят на приказките.

Къщата на Дед Мороз е направена от дърво във формата на обичаен двуетажен съветски терем. Нарича се Център за вълшебен надзор.

Вътре има 12 стаи и всяка демонстрира по какъв начин живее Дед Мороз. Едната стая е библиотека, друга е обсерватория, трета е гримьорна, а в четвъртата се съхраняват детски приказки.

За подаръците има обособена стая. Да, Дед Мороз също харесва дарове! Обикновено той ги получава от своите " сътрудници " в други райони на страната и света. Останалите стаи се употребяват от неговите помощници, които носят писма, вършат дарове и шият облеклото му.

Най-вълшебната стая тук обаче е Стаята на желанията. Казват, че всички стремежи, направени в нея при звъненето на дребна камбанка, се сбъдват в границите на една година.

Когато Дед Мороз легне да спи, той сънува желанията, отправени от посетителите му, и по този начин е осведомен с всички тях. Всеки ден той има нова възглавница: най-малката е за понеделник, а най-голямата - за неделя, защото от ден на ден гости идват през уикенда, а той би трябвало да има повече сънища за техните стремежи.

Между другото, дребните гости могат да влязат в Училището за магия в резиденцията му и да получат документ, който удостоверява, че са помощници на Дед Мороз.

Курсът е провокационен и включва проучвания на замръзването, ледени статуи и нравственос на магическите послания. Но децата нормално не пропущат тези уроци.
Московското имение
Дед Мороз има и " клон " в парк " Кузминки " в Москва (в югоизточната част на града). Често посещава столицата и приема посетители. По време на новогодишните празници в имението се открива панаир, ледена пързалка и даже спектакъл, в който играят помощниците на магьосника.

Можете да му се насладите през цялата година, само че с цел да видите къщата на Дед Мороз от вътрешната страна, е по-добре да си извършите предварителна резервация, защото той не е тук всеки ден.

Освен този парцел, преди няколко години Дядо Мраз се доби с " жилища " в " Империя Тауър " в " Москва Сити ". Можете да го видите там единствено по време на новогодишните празници. А каква превъзходна панорама се открива от 55-ия етаж! Приказка!
Резиденцията на Снегурочка в Кострома
Дед Мороз има внучка Снегурочка [Снежанка], която постоянно му оказва помощ да разнася подаръците. Тя има своя дребна къщурка в Кострома, остарял град на брега на река Волга, където живее с говореща котка, наречена Кот Баюн (и може да приспи човек за минути), и своите помощници (домашни духове, виновни за реда в къщата).

Дед Мороз постоянно идва да я види и носи дарове освен за нея, само че и за нейните посетители. Снежанка също не обича жегата и по тази причина нейният дом има ледена камера, в която човек постоянно може да се охлади със сладолед. Тя има и пощенска кутия за Дед Мороз.
Къде другаде можете да срещнете Дед Мороз?
Много етнически групи в Русия си имат свои магьосници на зимата - те са " братя " на съветския Дед Мороз. Например в Якутия това е Чисхаан, в Удмуртия - Тол Бабай, а в Татарстан - Киш Бабак. И апропо, всички те постоянно се посещават един различен и си разменят дарове!

* Източник: https://bg.rbth.com/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР