Дебитът на някои подземни водни пластове във Франция е отслабнал

...
Дебитът на някои подземни водни пластове във Франция е отслабнал
Коментари Харесай

Трябва ли да се тревожим за минералните води заради сушата?

Дебитът на някои подземни водни пластове във Франция е измършавял значително в миг, когато Франция е в плен на невиждана суша, осведоми телевизия Бе Еф Ем (BFMTV). Някои села изпитват изострен дефицит на вода и посред вълните от горещини са принудени да лимитират потреблението на жителите.

В реалност дефицитът на вода не е обвързван със сегашната суша, а с неналичието на дъждове предходната зима. Тъкмо през този интервал се зареждат подпочвените води. Според Службата за геоложки и минни изследвания (BRGM) дъждовете през юни единствено са овлажнили почвата и са помогнали на растенията, само че напълно малко са проникнали в дълбочина, като се изключи обособени места.

Най-парадоксално, сегашната суша не заплашва бранша на минералната вода. Водотърсачите и производителите на минерални води работят в дълбоки пластове на водоносни хоризонти, които не са свързани с превратностите на климата, изясни Антоан Кардон, от Синдиката на изворните и натуралните минерални води (SESEMN).

 

Петнайсет години, до момента в който доближат водната маса

За разлика от подпочвените води, употребявани за водоснабдяване и напояване, на водата за бутилиране са нужни години, преди да бъде употребена. Поради непропускливостта на почвите в района, за каптиране на водата, добивана от " Евиан " (Evian) - част от групата " Данон " (Danone) - са нужни минимум 15 години.

Според Кардон сега няма спад на равнището на подпочвените минерални води. Той обаче прецизира, че е изключено да се добива повече от това, което подземните води могат да дават.

Всъщност страната е тази, която дефинира какво количество вода може да бъде добито. " Евиан " добива сега с 20 % по-малко от позволените 279,3 кубични метра на час. В официално съобщение, изпратено до в. " Монд ", компанията акцентира, че остава внимателна в епизодите на суша.

Някои извори обаче са в обезпокоително положение от години. Такъв е казусът с Вител, експлоатиран от " Нестле " (Nestle). Там минералната вода идва от два водоносни хоризонта, единият от които несъмнено е " на недостиг ". Компанията се е заела да понижи добива си, с цел да форсира възобновяване на салдото в този извор.

По-скоро климатичните промени оказват въздействие върху тези източници. Защото до момента в който настоящето засушаване няма директно влияние върху равнището на експлоатираните подземни води, то в последна сметка ще им повлияе, изключително в случай че вълните от горещини зачестят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР