Дебатите по първия вот на недоверие срещу правителството, който е

...
Дебатите по първия вот на недоверие срещу правителството, който е
Коментари Харесай

Отсъствието на Борисов от дебатите по вота на недоверие срещу правителството разгневи БСП

Дебатите по първия избор на съмнение против държавното управление, който е поради неуспех в битката с корупцията, започнаха в отсъствието на премиера Бойко Борисов. В залата са тримата вицепремиери Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и някои от министрите. Други са в Брюксел поради задължения около европредседателството, само че в залата бяха позволени техни заместници.

Депутатите от " Българска социалистическа партия за България ", които са вносители на вота, желаеха в Народното събрание да бъде извикан Борисов, защото той е министър председател. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) разгласи, че ще му се обадят. Отсъствието на Борисов бе съществена тематика на огромна част от дебатите.

" Не може да обсъждаме избор на съмнение към държавното управление без министър-председателя. Ако не можете да го осигурите като ръководител на Народното събрание, дайте отмора ", обърна се социалистът Антон Кутев към Караянчева.

Сред претекстовете за импортирания избор, които бяха показани от зам.-председателя на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков, са образци като пробитата система на приходните организации, подкупи за печелене на публични поръчки, ремонта на НДК, влизането на бежанци през оградата на границата в Турция, кавги като " Кумгейт ", " Суджукгейт " и други

Преди да стартират дебатите пред постройката на Народното събрание, представители на Българска социалистическа партия проведоха митинг против модела на ръководство на ГЕРБ. В него присъединяване взеха към 30 души, като множеството от тях носеха плакати.

 Отсъствието на Борисов от дебатите по вота на съмнение против държавното управление разгневи Българска социалистическа партия (обновена)
© Юлия Лазарова

Очаква се дебатите да продължат към 4 часа, а гласуването на вота на съмнение да бъде в четвъртък сутринта. Засега единствено Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са оповестили, че го поддържат, което значи, че той ще е несполучлив, защото двете партии имат общо 105 депутати, а с цел да падне държавното управление, са нужни 121 гласа.

" Оглушителното неявяване на министър-председателя е признание за корупция. Ако не беше по този начин, той щеше да е тук ", съобщи от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя посвети вота на всички хора, които не са дали подкупи.

" Няма човек, който да не знае, че корупцията е превзела всичко. Това държавно управление на Бойко Борисов я трансформира в държавна политика, а говоренето против нея - в опасност за националната сигурност ", сподели още Нинова. Тя сподели, че се пука балонът за преборената контрабанда, като се чака отчет на организация " Митници ", че приходите от данък през 2017 година са с 50 млн. лева по-малко от плануваното, т.е. не са събрани.

" След малко ще чуете от трибуната, че Българска социалистическа партия няма право да приказва за корупция. Не, има. Зад нас стоят 1 милион българи - вие не можете да кажете на 1 милион българи, че нямат право да приказват. Ще се опитат да лишават на Българска социалистическа партия моралното право да бъде лидер на битката с корупцията. Няма да ви го позволим ", сподели още Нинова. Тя изясни, че Българска социалистическа партия не желае да бъде на трапезата, а да промени модела у нас.

 Отсъствието на Борисов от дебатите по вота на съмнение против държавното управление разгневи Българска социалистическа партия (обновена)
© Анелия Николова

" Който краде от вас, собствен или непознат, ще лежи в пандиза ", обърна се Нинова към българите и им даде обещание рано или късно България да стане естествена страна.

Час след началото на дебатите по вота на съмнение, каквато е процедурата по устав, Българска социалистическа партия изиска отмора до идването на Борисов в Народното събрание. " Страх ли го е? Притеснява ли се? Може ли такова отношение от премиера към парламентарна република? Аз го разбирам човешки - несъмнено няма да откри изразните форми, с цел да изясни какво е направил в битката с корупцията ", сподели депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Таско Ерменков. Цвета Караянчева разгласи 15-минутна отмора.

След почивката депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Стоян Мирчев разгласи, че като изравен най-високо в парламентарната страна, Караячева би трябвало да обезпечи наличието на премиера в пленарната зала. " Аз имам религия във вас. Вие сте смела жена за разлика от страхливеца, който се е скрил в Министерския съвет ", сподели Мирчев.

Присъствието на Борисов в пленарна зала желаеха още няколко социалисти, а Караянчева отговори, че министър председателят не може да пристигна, защото има интернационалните срещи. Социалистът Славчо Велков изиска да изчакат Борисов след срещите му. Според сътрудника му Георги Гьоков България към този момент била премиерска, а не - парламентарна република, а Караянчева не си вършела работата.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР