Дебатът за София – битка на идеи. За първи път

...
Дебатът за София – битка на идеи. За първи път
Коментари Харесай

Хекимян срещу Терзиев: Нула лева е дал Кирил Петков на общината по време на кризата с горивата

" Дебатът за София – борба на хрумвания ". За първи път в ефирен дебат един против различен застават претендентът на ПП-ДБ и " Спаси София " Васил Терзиев и претендентът на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. 1:0 за Хекимян - по този начин може да се оцени първият тв спор сред главните кандидати за столицата.
 
Защо съм подобаващ за кмет на София?
" Защото обичам София, желая да остана в този град, желая да бъде зелен, организиран, чист, сигурен, съвременен, град за образец. За тази цел би трябвало да бъдат решени доста проблеми, които са се наслоили през годините. За задачата би трябвало човек, който има воля да ги взема решение, който има умения да сформира екипи, който има умения да работи по сложни проблеми. Човек, който има екип, с който да взема решение тези проблеми, а не екип от хора, които са ги създавали ", съобщи Васил Терзиев.
 
" Кметът на София ще е този, който хората изберат и на който гласоподават доверието. През последните 20 години съм спечелил доверието на феновете с моята неприкритост, експедитивност в реакциите, в решаването на проблемите. Това ще върша като кмет. Кандидатирах се, тъй като считам, че работата за София не трябва да стопира. А има действителен подобен риск. Заради политически реваншизъм последните 2 години и половина, видяхме, че работата в страната може да спре и блокира. Като жител на София не желая това да се случва. Големите планове би трябвало да бъдат продължени, би трябвало да се работи за кварталите ", сподели Антон Хекимян.
 
Двамата съперници си задаваха и въпроси един на различен.
" Знаете ли, че по време на Коронавирус рецесията и след нея, когато имаше рецесия с горивата и електричеството, кметът на Лондон е подкрепят от държавното управление с 4 милиарда паунда за това градът да не блокира. Знаете ли какъв брой пари даде Кирил Петков и какво предложи Асен Василев за градския превоз? ", попита Антон Хекимян.
 
" Градът няма да блокира, в противен случай – единствено по-бързо ще се развива, когато спрем избрани практики. Централната власт има огромно отношение към развиването на града, само че това се дължи и на ръководството на София, което в никакъв случай не се е фокусирало върху личните доходи, тъй че този град да има по-голяма самостоятелност, а постоянно е разчитало на дейната роля на държавното управление. Ще работим това да се промени ", сподели Васил Терзиев.
 
Хекимян настоя да получи отговор на въпроса дали Терзиев знае какво е дал Кирил Петков и какво е предложил Асен Василев по време на рецесията с горивата. " Трябва да има кардинално отношение, което не зависи от това кой е на власт. Дори и да е имало неточности би трябвало да се поучим от тях ", съобщи Терзиев.
 
" Нула лв. е дал Кирил Петков, а Асен Василев предложи цената на билета да бъде нараснала. Защо? Искате да ударите Фандъкова и ГЕРБ, само че в действителност жителите са пострадали. Това ли е методът, по който ще управлявате? ", сподели Антон Хекимян.
 
" Не, постоянно съм заявявал, че е нужно да има кардинална позиция, да няма мой твой. Мой областен кмет, твой областен кмет, фаворизирани компании, нужно е кардинално ръководство. Длъжни сме да пазиме ползите на софиянци ", сподели Терзиев. " Трябва да се пазят ползите на софиянци. Кметът има дейна роля, би трябвало да се бори. Независимо от провокациите във всеки миг би трябвало да ги отстоява ", сподели Терзиев.
" Столичната община и общинският съвет са се справили с този проблем, макар че към оня миг държавното управление не е дало финансиране ", сподели Хекимян.
 
Последва и въпрос на Васил Терзиев към Антон Хекимян.
" Понеже доста обичате да говорите за стандарти. Кой тъкмо стандарт би следвала София под ваше ръководство и контрол? Стандартът, при който се пази гражданският интерес, нещата се вършат от първия път, няма корупционни схеми или стандартът на непрекъснато закъсняващите поправки, ремонта на ремонта, на ремонта, непрозрачните публични поръчки, мръсния въздух? Кой тъкмо стандарт ще налагате? Този на еклектичната градска среда, който е реализиран с помощта на 17 години ръководство на партията, която ви е издигнала? ", попита Терзиев.
 
" Стандартът да следваме най-хубавото за града си като жители. През всичките тези години сме показвали нещата, за които говорите – другите типове плочки, неспазването на стандарта, закъсняването. Това е била наша съществена цел. Стандартът, който аз желая да наложа и екипът ми се съгласи, е стандарт за всяко нещо – от тротоарната плочка до огромния ремонт. Има разпоредба за градската среда, която споделя каква ще е тротоарната плочка, по какъв начин ще наподобява градското обзавеждане, по какъв начин ще наподобява пейката. Като жител ще проследявам това да се случва. Всеки ден ще съм на всеки ремонт, в случай че би трябвало. Да спре меронта на ремонта ", сподели Хекимян.
 
Терзиев обаче го попита по какъв начин мисли да направи това, откакто ще работи значително със същия екип, който е до момента. " Много от общинските съветници са същите, районните кметове са същите и са несменяеми от 4 мандата. Как тъкмо всички ще се разсънят и ще кажат – започваме новия стандарт ", сподели Терзиев. " Вчера се разхождах към " Александър Невский " няма една плочка, която да не стърчи. Това ли е стандарта? ", попита Терзиев.
 
" Когато аз ръководя София, тогава ще се съберем да си приказваме за стандартите. Аз съм Антон Хекимян и ще ръководя по метода, по който аз считам. Екипът ще го избера аз ", сподели Хекимян.
 
" Избрали са ви екипа, дали са ви програмата, подписани са договорите за идващите 3-4 години и вие говорите за нов стандарт. Например за сметоизвозване 2025. Текущи поправки - в този момент е огромна битка за идващите 4 години, за 200 милиона ", сподели Терзиев. " Предлагам огромните контракти да не се подписват най-после, общинското имущество да не се разпродава най-после ", продължи Терзиев.
 
Инфраструктура и поправки
Как да няма ремонт на ремонта, да е хубаво, да е преференциално за данъкоплатеца, по какъв начин да няма " наши компании "?
" Мога да го направя и мога да го потвърдя. Когато човек дава отговор за нещо, ще върви и ще прави инспекции ", сподели Хекимян.
 
" Ние имаме един приоритет – налагане на нов стандарт. Качествен ремонт от първия път, висок европейски стандарт. За да се случи трябват няколко неща. Първо да има много по-обстоен разбор какво и по какъв начин се прави, да има по-добро обмисляне, по-добро задание, по-ясни публични поръчки, публични разисквания, прецизен надзор на осъществяването, съразмерни санкции с размера на плана. Тези, които редовно не се оправят, да влязат в нещо като черен лист и да не се добре пристигнали идващият път, когато се прави някакъв инфраструктурен план ", сподели Терзиев.
 
" Когато говорите за черен лист от компании, би трябвало да сте доста добре осведомен, че това е извънредно мъчно да се случи, тъй като другояче влиза в графата безчинство ", сподели Хекимян.
" Ако Фандъкова не подпише договорите за поддръжка, ще имаме същата обстановка каквато имахме в страната, помните републиканската пътна мрежа не се поддържаше по време на държавното управление на Политическа партия, тъй като по този начин и не бяха подписани договорите ", сподели Хекимян.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР