Дебатът за Северна Македония е един от важните дебати. Много

...
Дебатът за Северна Македония е един от важните дебати. Много
Коментари Харесай

Вигенин: Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ

Дебатът за Северна Македония е един от значимите диспути. Много зависи по какъв начин се води, само че това е една основна тематика за България. За страдание се трансформира в обект на политически злоупотреби от всевъзможен темперамент. Апелирам към всички, които имат отношение към тази тематика, да извадим встрани прекомерно прочувствения метод и опитите за трупане на политически дивиденти и да търсим вероятните решения. “

Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия.

В предаването “Денят стартира “ той изясни, че обстановката, в която се намира страната ни, е изключително неприятна. „ Нашата задача, като страна, е да реализираме реализацията на задачите, които сме си набелязали - правата на българите в Северна Македония, общата ни история, езикът на омразата, отводът от искания за македонско малцинство в България. Към днешна дата нямаме нито едно съображение да вдигнем ветото върху РСМ, защото по всичко изброено дотук не беше реализиран напредък “, безапелационен е социалистът.

„ Трябва на база контракта с РСМ да договорим съответни стъпки, които да доуточняват въпросите по двустранния контракт и да дават времева рамка. Вторият детайл е европейският, т.е. да забележим кое от нашите претенции може да се трансформира в общо искане на Европейски Съюз към РСМ. Третият е чисто националният метод на България във връзка с Република Северна Македония - към днешна дата имаме много лимитирано медийно и дипломатическо наличие “, разяснява социалистът, който счита, че всичко това няма по какъв начин да бъде изпълнено за седмица, месец или година.
Вигенин дефинира като нужда концепцията на министър-председателя да се свика нов КСНС. „ На него всички да бъдем осведомени на какъв стадий сме, какви са предложенията на държавното управление, да забележим има ли положителен проект за развиване на връзките “, изясни той и добави, че президентът е индивидът, който може да събере на една маса, посредством КСНС, както всички политически обединения, по този начин и институциите, по този начин и службите, с цел да се опитат да излязат от този съвет с нещо градивно.

„ Ние би трябвало да преследваме нашия интерес “, добави още зам.-председателят на Народното събрание, който не вижда разнообразни позиции по тематиката сред Президентството и държавното управление.

Кристиан Вигенин чака при гласуването на антиинфлационните ограничения в пленарната зала, те да останат такива, каквито са. „ Почти всички ограничения са планувани да влязат в действие от 1 юли, с изключение на въпросът с пенсиите, които ще влязат на две стъпки - от 1 юли и 1 октомври. Това е един сериозен пакет от ограничения, имаше рецензии, че ще сътвори нова инфлация, само че това не е по този начин. Той е очакван да облекчи обстановката за хората и бизнеса, които имат най-голямо потребност, т.е. той е избавителен и считам, че ще проработи “, уточни депутатът от левицата.

Вигенин счита, че решението за съветския газ би трябвало да бъде общоевропейско. „ Не може да се ползват разнообразни подходи към едни членки на Европейския съюз “, безапелационен е той. По думите щом някои страни имат опцията да заплащат в евро, само че в това време съветската страна да превалутира, което да не визира цената на природния газ, България също може да го прави. „ Най-важното е да реализираме цена на природния газ, която да е допустимо най-ниската, тъй като това е значимо за бизнеса и хората “, сподели още той и добави: „ Не виждам нищо неприятно, както други страни имат контракт и внасят от “Газпром “, и ние да имаме контракт. “

Кристиан Вигенин изясни, че от време на време се основава чувството, че обединението ще се разпадне, само че увери, че това няма да стане. „ Работим много дейно, в границите на съдружен формат в Народното събрание, събираме се всяка седмица, обсъждаме значими въпроси. И каквото считаме, че не можем да решим на това ниво, се обръщаме към водачите за спомагателни диалози и решения. Така че обединението лека-полека се научи да работи “, изясни зам.-председателят на Българска социалистическа партия.
Той насочи апел да не се основава ненужно напрежение у хората, че надали не идват нови избори, тъй като това е последното, което ни би трябвало. „ В момента би трябвало да излъчваме непоклатимост и сигурност и тъкмо това се пробва да прави Българска социалистическа партия в обединението “, безапелационен е социалистът. „ Независимо от проблемите, които изброяваме, тази коалиция има общи полезности и те са ясно написани. Българска социалистическа партия е европейска пратия, само че реализацията на тази политика към този момент може да има разнообразни измерения, би трябвало да се регистрира и спецификата на страната и гласоподавателите “, сподели още той по тематиката.

„ Реакцията на Българска социалистическа партия по тематиката Украйна способства за това държавното управление да има солидна позиция, която да откри по-широка социална поддръжка “, съобщи Вигенин и напомни, че Народното събрание даде рамката, а оттук насетне Министерски съвет би трябвало да разполага. „ Нито Българска социалистическа партия, нито държавното управление има подозрение, че Украйна има потребност от нашата поддръжка и това беше изразено в едно доста необятно гласоподаване - над 200 народни представители “, напомни социалистът.

По думите на Вигенин Българска социалистическа партия не се тормози от нови политически планове. „ Ние си вършим нашата работа, а когато пристигна моментът, хората ще си кажат мнението “, заключи социалистът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР