Дебатът за прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев се

...
Дебатът за прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев се
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Изслушват Бойко Рашков и Янаки Стоилов в НС за мандата на Гешев

Дебатът за преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев се придвижва в Народното събрание. Депутатите ще изслушат вътрешния министър Бойко Рашков и правосъдния министър проф. Янаки Стоилов по тематиката.

" За да отговоря на едни спекулации ще кажа, че това не е политически документ, както някъде чух. Този материал е квалифициран предходната година, той пък е предшестван от сигнали, които са изпращани от професионални организации, да вземем за пример Съюзът на съдиите трикратно е сезирал Висш съдебен съвет, голям брой адвокатски колективи също по този начин, няма да пропусна Хелзинския комитет, няма да пропусна Висшия адвокатски съвет и други На тези сигнали Висш съдебен съвет не е обърнал безусловно никакво внимание. А в този момент, когато същите тези сигнали съставляват част, детайл от този материал, импортиран през вчерашния ден от министъра на правораздаването, се споделя, че са с изтекли периоди. Оттук всеки от вас може да си направи извода дали изобщо във Висш съдебен съвет някой е имал желание да ги преглежда ", сподели министър Рашков.

Вътрешният министър акцентира, че предходната година, когато е подготвил този материал, е бил учител в университет.

Гледайте НА ЖИВО тук:



" Сигналът е насочен към държанието на основния прокурор на Републиката още от встъпването му в служба постъпиха голям брой сигнали, които бяха отправени и към Висш съдебен съвет и към президента на републиката. Искам да припомня, че президентът първият отхвърли неслучайно, само че вторият път по Конституция той не можеше да откаже ", сподели Рашков.



Правосъдният министър Янаки Стоилов сподели, че претекстовете му за преустановяване на мандата на Гешев се свеждат до няколко групи.

" Те се отнасят към конституционните учредения, които загатнах - оповестяване на данни от досъдебно произвеждане, освен това изборно и преднамерено, обществени изказвания и мнения, които демонстрират пристрастност и преднамереност и нарушават презумцията за невиновност, липса на идентични критерии при преценката и дейностите по случаите, засягащи лица, заемащи висши правосъдни длъжности ", сподели Стоилов.

Решението на Висш съдебен съвет е опит щитът за отбрана на основния прокурор да се изнесе на доста предна фаза, съобщи Янаки Стоилов.

„ В професионален, юридически, а и в публичен проект моето предложение извърши своята роля “, разяснява Стоилов отхвърли на правосъдните кадровици да прегледат всъщност сигналите срещи Иван Гешев и отхвърли да прегледат всъщност предварителното му освобождение от поста.

„ Нямам илюзии, че този състав на Висш съдебен съвет би стигнал до друго решение всъщност. Това, което ме озадачава и аз не одобрявам, е че откакто полемиката засегна всички аспекти на казуса, в действителност Висш съдебен съвет излезе с решение, че не е разглеждал това, което разисква в продължение на 7 часа “, разяснява Стоилов вчерашното съвещание на Съвета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР