Дебатът за отварянето на Конституцията трябва да започне през следващите

...
Дебатът за отварянето на Конституцията трябва да започне през следващите
Коментари Харесай

Османи: Опозицията трябва да каже защо блокира конституционните промени

Дебатът за отварянето на Конституцията би трябвало да стартира през идващите месеци, тъй като процесът изисква шест месеца, а с цел да се движи страната в предстоящите темпове по пътя към евроинтеграцията до ноември този развой би трябвало да бъде приключен, сподели министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в изявление за телевизия 21.  

Според Османи 2030 година е индикативна за евроинтеграцията на Северна Македония и тя е умишлено избрана, с цел да бъде обрисувана вътрешната динамичност в страната, във връзка с процесите, свързани с идното участие в Европейски Съюз.

Ако конституционните промени не  бъдат осъществени, съгласно плануваното – до привършване на процеса на скрининг, няма да бъде извършена втората междуправителствена конференция, няма да стартират договарянията по главите за присъединение, ще бъде изгубена инерцията и връщането няма да бъде толкоз елементарно, за това опозицията, която декларира, че няма да гласоподава измененията в конституцията на страната  трябва да каже за какво желае да спре европейската вероятност на страната за едно безусловно неспорно искане, сподели Османи.

" Защо от опозицията са срещу споменаването на българите, на хърватите, на черногорците  в конституцията? Къде написа, че в случай че избрана общественост наброява до 3 или до 5 хиляди жители не би трябвало да ги има в конституцията? Няма никакъв мотив да бъдат срещу измененията на конституцията. Те потвърждават нашата отвореност към общностите, нашият белег ”, разяснява Османи. Той изрази подозрение, че огромна част от обществеността в Северна Македония имат срещу вписването на българите в Конституцията и счита, че това по-скоро ще усъвършенства връзките сред хората в страната, написа Българска телеграфна агенция.

Османи съобщи, че се пробва да поддържа връзката с България и като образец уточни визитата си в София, по време на което се срещна и с водачите на главните политически партии в българския парламент, както и реализирането на бизнесфорума в Скопие, който откриха с българския министър на външните работи Николай Милков и взаимното отбелязване на Св. Климент Охридски и изрази неразбиране за какво в Северна Македония има подобен медиен интерес към политици, " които са маргинализирани и употребяват тематиката, с цел да се самопромовират, игнорирайки същинския триумф в връзките сред двете страни ”.

" Един милиард евро стокооборот за тази година, какъвто имаме с България, не е нещо, което пада от небето ”, сподели Османи. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР