Дебатът относно ефективността на анти-инфлационните мерки в България продължава. Предстои

...
Дебатът относно ефективността на анти-инфлационните мерки в България продължава. Предстои
Коментари Харесай

Как правителствата в ЕС се борят с поскъпващите горива? А у нас?

Дебатът по отношение на успеваемостта на анти-инфлационните ограничения в България продължава. Предстои да оценим да вземем за пример до каква степен мощно дискусионните решения за нулево Данък добавена стойност на хляба или 25 ст. отстъпка за литър гориво са съответни и водят до осезателен резултат за разполагаемия приход на семействата. Идеите и дейностите на българските политици може да се съпоставят с разнообразните начинания в други европейски страни, а в идващите редове представяме няколко образеца особено свързани с горивата и превоза, пишат от Института за пазарна стопанска система.

Германия понижава цената на месечната карта за публичен превоз на 9 евро. Тази мярка е краткотрайна като нейната цел е да даде различна опция за пътешестване и надлежно понижаване на разноските за автомобилни горива. Критиците на мярката са обезпокоени, че мрежата на публичния превоз не е подготвена да поеме напора от пасажери, който се чака в резултат на понижената цена. В прессъобщение от 05.08.2022 година, от немската статистическа работа (Destatis) споделят, че през второто тримесечие на 2022 година, броят на пътуващите на къси дистанции с железопътен превоз се е нараснал със 74% по отношение на предходната година, а изминатите пътникокилометри са се удвоили. Според тях, нарастването се дължи на облекчаването на ограниченията срещу COVID-19 и цената от 9 евро на месечната карта за публичен превоз, която е налична от началото на юни.

Правителството понижава и данъчната тежест върху бензина с 30 цента, а върху дизела с 14 цента на литър. Това понижение се чака да се трансферира към потребителите. Също по този начин, Германия утвърди финансиране от 177,5 милиарда евро в областите на енергийната сигурност, климата и намаляването на разноските за сила. Част от този пакет е премахването на таксата по Закона за възобновимите енергийно източници, употребена до неотдавна за финансиране на развиването на слънчеви, вятърни, водни и електроцентрали на биомаса. Според държавното управление, премахването на таксата ще облекчи годишните сметки на четиричленно семейство с 300 евро спрямо 2021 година Друга мярка от този пакет е финансирането на строенето на енергийно-ефективни здания и модернизирането на остарели такива. Ограничаването на потребността от сила за отопление и вентилация се чака непосредствено да смъкна съответните режийни разноски. Променя се и данъчното облекчение за пътешестване до работното място при по-дълги дистанции - от 35 до 38 цента на километър при пътувания над 20 км на ден (запазва се облекчението от 30 цента на километър за първите 20 км превоз от вкъщи до работното място).

Швеция понижава акциза върху горивата до минималния позволен в Европейския съюз. Предложението е в действие от 1-ви юни 2022 година до 31-ви октомври 2022 година За да ограничи резултата от повишаването на цените, Швеция вкарва еднократно обезщетително заплащане за притежаващите персонален автомобил в размер на 1000 шведски крони (96,1 евро) на човек. Ако лицето живее в селски регион, компенсацията е 1500 крони (144 евро). Също по този начин, хората, които желаят да си купят електромобил могат да получат дотация в размер на 70 000 крони (6720 евро) като част от политиката за понижаване на зависимостта от изкопаемите горива. Подобно на Германия, Швеция вкарва от 1-ви януари 2023 година нови правила за установяване на размера на данъчното облекчение за пътни разноски само на база на дистанцията до работното място на човек, без да е обвързано от типа превоз и цената му. Очаква се броят на хората, които ще се възползват от мярката да се усили с 260 000 души. Задължението за понижението на равнищата на парниковите газове от дизел и нефт ще бъдат замразени на равнищата от 2022 година. Това значи, че производителите на дизелово гориво и бензин няма да имат обвързване да усилват каузи на добавените биогорива в съпоставяне със съществуващите през 2022 година правила.

Във Франция към към този момент съществуващата държавна дотация от 0,18 евро на литър гориво, ще се добави и отстъпка от 0,20 евро на литър, предлагана от френската петролна компания TotalEnergies. Компанията предлага това понижение под натиска на френската съпротива, която пък предлага в допълнение данъчно облагане на свръхпечалбите на компанията. Относно отстъпката, френският министър на финансите, Бруно льо Мер споделя: " избирам парите да отиват в джобовете на потребителите, в сравнение с в джобовете на страната, и избирам този жест от страна на Total пред следващия налог в една страна, която така и така е затрупана с налози. " Тя ще важи от 1-ви септември и ще бъде последвана от още едно понижение на цената в размер на 0,10 евро от ноември до края на годината.

В Испания е въведено понижение на цените в размер на 0,20 евро на литър гориво. Отстъпката е отговор на митингите на водачи на камиони, които водят до спиране на веригата на доставките и прекъсване на производството в някои компании. По-голямата част от отстъпката - 0,15 евро - се заплаща като дотация от испанското държавно управление, а останалите 0,05 евро се покриват от бензиностанциите. Това систематизиране важи единствено за компании с оборот над 750 милиона евро, а за дребните търговци на горива испанското държавно управление покриви цялата отстъпка. Друга мярка, която влиза в действие е понижение от 30% (50% в Каталуния) на цените на транспортните документи за градски превоз. Част от същата мярка е и въвеждането на безвъзмезден сезонен билет за извънградски и районни влакове. Програмата ще продължи от 1-ви септември до края на годината. От тази стратегия ще се възползват най-много хора, живеещи наоколо до Мадрид и Барселона, които всекидневно пътуват с железниците за работа или образование и образуват близо 80% от общия пътникопоток на цялата извънградска железопътна мрежа в Испания.

Ирландия слага фокус върху обезпечаването на локално електричество. За тази цел се вкарва така наречен скица за подкрепяне на възобновимата електрическа енергия (RESS). Вследствие на тази мярка ще бъдат извършени най-малко 5 търга за да обезпечат пътища за развиването на възобновимите енергийна източници. Също по този начин, търговете разрешават на Ирландия да се възползва от най-новите технологии в бранша. Освен това, Ирландия усилва лимита на заемите за EirGrid, с цел да укрепи националната си мрежа. Очаква се това нарастване да подкрепи завършването на интерконектора сред Франция и Ирландия - Celtic Interconnector. Този интерконектор ще бъде първата енергийна връзка на Ирландия с Континентална Европа. Потребителите на електрическа енергия ще могат да се възползват от повече сигурност за доставки на електричество и по-гъвкав продан на сила сред Европа и Ирландия.

Видимо е, че казусът с внезапното и неведнъж покачване на цените на енергоносители и течни горива за превоза няма едно общоприето или несъмнено решение. Много от страните в Европейски Съюз се борят с високите цени посредством понижаване на данъчната тежест за избрани горива, ценови тавани и директни парични помощи. Други пък се пробват да отклонят търсенето от стоките и услугите с най-голямо повишаване или дават добавки към приходите или данъчни облекчения за работещите. Този самобитен натурален опит ще разреши след време да съпоставим и оценим резултатите върху държанието на компании и консуматори от другите подходи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР