Дебатът между Радев и Герджиков - ще обърне ли резултата

...
Дебатът между Радев и Герджиков - ще обърне ли резултата
Коментари Харесай

Мария Пиргова: Отношенията на ДПС с Турция станаха много близки

Дебатът сред Радев и Герджиков - ще обърне ли резултата на вота в неделя?

" От дебата завоюва българският електорат, българските дейни жители, които видяха, че с политика в България могат да се занимават и хора с доста високо обучение. Видяхме сериозна политическа борба. А за абсурда с Крим - мисля, че Радев искаше да каже, че в Крим живеят съветски жители, само че е обикновено в предизборна акция всички страни да гледат деликатно България ", сподели политологът проф. Мария Пиргова в студиото на " Денят ON AIR ".

Тя счита, че това ще се изглади в най-скоро време.
" Репликата на господин Радев беше изцяло спонтанна, защото той е уверен в това. Той неведнъж го е изразявал. Репликата, че в Крим се вее съветски байрак, не е от нощес. А във връзка с това къде живеят съветски жители - те живеят и по нашето Черноморие. За мен по-неприятно е съчетаването на два огромни абсурда, от които сме подготвени да неглижираме единия, само че той ми наподобява по-опасен. След изявлението на Карадайъ, в което той не приканва непосредствено да се поддържа проф. Герджиков, се появиха подправени вести, които бяха тиражирани доста бурно ", акцентира сътрудника ѝ - доцент Антоний Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него същинският проблем е пристигнал, когато Бойко Рашков е решил освен да покрие подправените вести, само че и да ги трансформира в легално събитие.

" Вътрешният министър на България си разреши да упрекна Република Турция в това, че има въздействие върху политическия развой у нас, базирайки се на медии. Два часа по-късно външният ни министър предложения на среща за диалог турския дипломат. А една група от въодушевени последователи на господин Радев започнаха да замерят турското посолство с яйца и домати. Скандал, който е предизвикан от желанието на един претендент за президент да трансформира фалшив нюз във външна политика ", разяснява доцент Гълъбов.

По думите на проф. Пиргова етническият мир се намира в неприятна фаза.

" Отношенията на Движение за права и свободи с Турция станаха доста близки. От известното пътешестване на Карадайъ при Ердоган и неговото изявление там, Движение за права и свободи промени държанието си и очевидно усеща сериозна поддръжка от турския президент. Видяхме, че там се проведоха едни съвършени избори, на които гласоподаваха хора, които не знаят български език. А тъкмо такива съвършени избори могат да се провеждат, единствено в случай че турската администрация оказва помощ и в случай че тя има специфични инструкции. България не може да остане настрани от сходно държание ", добави тя.

И уточни, че сходни проблеми с Турция имат и други страни.

" Виждаме по какъв начин Ердоган върви в Нидерландия, изрича се по предизборни въпроси в Германия, а това е неприемливо. България не може да не реагира. Бойко Рашков вярно реагира. А за хората, които стачкуваха пред турското посолство, в тях се разпознават агитки на някои тимове. Това също е проведено ", отсече проф. Мария Пиргова.

За нея по-силен в дебата е бил актуалният президент Румен Радев.

" Той беше възприел дебата извънредно съществено. Отговаряше на въпросите без смешки и заигравания, което правеше другият претендент. Радев сподели резистентност ", показа тя.

А съгласно доцент Антоний Гълъбов, Радев не е съумял да отбрани тезата, в противен случай.

" Още в самото начало стана ясно, че той се усеща некомфортно в условия на разговор. През целия си мандат той е дал не повече от 2-3 изявленията. Много елементарно е да приказваш пред подбрани публицисти, където никой няма да ти възрази, доста е елементарно да изнасяш пламенни монолози. Но когато влезеш в условия на спор и то с образован човек - тогава картината става друга ", безапелационен е той.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР