Дебатът е свързан с промените в Конституцията Двойното гражданство за

...
Дебатът е свързан с промените в Конституцията Двойното гражданство за
Коментари Харесай

Борисов се обяви „за“ министрите да могат да са и с друго гражданство

Дебатът е обвързван с измененията в Конституцията

„ Двойното поданство за министри би трябвало да отпадне, тъй като в тази динамичност доста... има доста съумели българи живеят на открито, а можем да ги използваме като министри и ще бъдат сполучливи, поради тази възбрана. Ще настояваме с сътрудниците, в случай че намерим единодушие сред трите партии, тази възбрана да отпадне. " Това разгласи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в коридорите на Народното събрание след първото гласоподаване на измененията в Конституцията, които бяха признати със 164 гласа. Предстои второ четене след седмица и трето на 20 декември, оповестява „ Дневник “.

Помолен да посочи дали има поради случаи от България, Борисов сподели: " Визирам сполучливи български жители в чужбина. Ако, нагледно казано, сте в Канада, вместо да става тук проблем, че ставаш министър - умерено можеш да дойдеш, да си министър, а по-късно да си отидеш да живееш в Канада. Имахме подобен казус, той излезе нелепост, с политически вреди ", съобщи Борисов.

През 2021 година президентът Румен Радев назначи за длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков, който по това време е имал двойно поданство - канадско и българско, като е бил подал заявление за отвод от канадското. Впоследствие по въпроса се произнесе и Конституционният съд, а прокуратурата първо стартира, а след това приключи инспекция по случая.

Борисов разгласи, че ще се търси най-хубавия баланс за окончателните промени, като позволи, че може би пълномощието на президента да назначава с декрет ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор ще остане. Във импортирания план това пълномощие отпада, само че евентуално ще бъде ревизирано преди второ четене. " Неведнъж съм казвал, че по тази тематика съм се доверил на Христо Иванов. В диалози с сътрудниците с групата ще търсим най-хубавия баланс ", разяснява още Борисов.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР