Дебат за снабдяването на Украйна с реактивни изтребители вече е

...
Дебат за снабдяването на Украйна с реактивни изтребители вече е
Коментари Харесай

Политико: Западът вече обмисля доставката на изтребители на Украйна

Дебат за снабдяването на Украйна с реактивни изтребители към този момент е в ход, оповестява, базирайки се на информация от няколко западни военни чиновници и дипломати. 

Киев от дълго време упорства за доставка на бойни самолети и е подпомаган интензивно от балтийските страни, разяснява изданието. 

„ Следващата естествена стъпка ще бъдат изтребители “, сподели посланик от северноевропейска страна. Негови сътрудници удостоверяват, че техните държавни управления към този момент не считат концепцията за невъзможна, само че страховете от ескалация остават огромни.

Вашингтон е декларирал на Киев, че доставките на самолети са „ неразрешени за момента “, сподели още дипломатът, само че добави: „ Там има алена линия – само че предишното лято имахме алена линия на HIMARS и тя се реалокира. След това бяха танкове и това се задвижи ".

Втори почитан представител на европейска страна също акцентира скоростта, с която доставките на западно оръжие ескалират: „ Изтребителите са изцяло немислими през днешния ден, само че може да имаме тази полемика още след две, три седмици ".

Министрите на защитата от съдружниците на Украйна би трябвало да проведат нова среща на върха идващия месец в американската военна база Рамщайн, в югозападна Германия, където се чака авиацията и въздушната поддръжка да бъдат основен фокус.

Министърът на външните работи на Холандия Вопке Хьокстра сподели пред холандския парламент предходната седмица, че неговият кабинет ще обмисли доставката на изтребители F-16, в случай че Киев ги изиска. „ Ние сме отворени, няма табута “, сподели той.

Това последва мнения предишния месец от словашкия министър на външните работи Растислав Качер, който сподели пред Интерфакс-Украйна, че държавното управление му е „ готово “ да съобщи изтребители МиГ-29 от руската ера на Киев и беседва с сътрудниците от НАТО и украинския президент Володимир Зеленски по какъв начин да го направя.

Други високопоставени политици не бързат толкоз. Германският канцлер Олаф Шолц изключи опцията за доставки на изтребители в сряда, базирайки се на нуждата да се предотврати по-нататъшна военна ескалация. „ Няма да има доставки на изтребители за Украйна “, сподели той. „ Това стана ясно доста рано, в това число от президента на Съединени американски щати. “

Някои специалисти считат, че полемиката идващия месец в Рамщайн ще бъде по-фокусирана върху изработването на проект за деяние в изключителни обстановки, ако изтребители са незабавно нужни в някакъв предстоящ миг, в сравнение с върху постигането на договорка за краткосрочни доставки.

Европейските съдружници на Украйна плануват спор, който може да продължи още три до пет години или повече, и има опасения, че Западът е покрай границата на това, което може да бъде предоставено, без да провокира рисков отговор от Москва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР