Дебат относно създаването на Европейска прокуратура беше проведен по време

...
Дебат относно създаването на Европейска прокуратура беше проведен по време
Коментари Харесай

Емил Радев: В рамките на Българското председателство на ЕС ще се вземат важни решения за структурата на Европейската прокуратура

Дебат по отношение на основаването на Европейска прокуратура беше извършен по време на пленарното съвещание на Европейския парламент в Страсбург. Участие взе комисарят по правораздаване и отбрана на потребителите Вера Юрова.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев приветства основаването на прокуратурата след години опити за възстановяване на съдействието сред държавите-членки и продължителния застой в договарянията.

Според Радев европейските стопански системи и данъкоплатци заслужават по-добра отбрана на парите, които отделят за бюджета на Европейски Съюз. Той посочи, че сега годишно се губят най-малко 50 милиарда евро Данък добавена стойност заради трансгранични закононарушения, в това число с европейски средства.

„ Европейските фондове би трябвало да способстват към стимулиране на растежа, основаване на работни места, увеличение на кохезията сред другите държави-членки, а не да облагодетелстват нарушители “, безапелационен бе Емил Радев.

Българският евродепутат съобщи, че новата прокуратура ще усъвършенства съдействието и обмена на информация по отношение на следствието на редица закононарушения, свързани с европейски средства - измами, корупция, пране на пари, защото й се подсигурява самостоятелност и й се дават нужните принадлежности за следствие. В същото време тя ще обезпечи и високо равнище на съблюдаване на процесуалните права в Европейския съюз.

Емил Радев акцентира, че Европейската прокуратура би трябвало да разполага с едни от най-хубавите прокурори, ефикасни вътрешни правила и съответен бюджет. Той добави, че тези въпроси ще бъдат обсъждани по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, тъй че прокуратурата да може да проработи изцяло през 2020 година Радев напомни, че България е един от най-ранните поддръжници на Европейска прокуратура. Той изрази вяра, че сполучливият старт на новата конструкция е приоритет за всички държави-членки, които вземат участие в нея.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР