Дебъгване на актуалния български език“, или ДAБЕ, е проект на

...
Дебъгване на актуалния български език“, или ДAБЕ, е проект на
Коментари Харесай

Геймъри дебъгват българския с речник на най-популярните думи от игрите

„ Дебъгване на настоящия български език “, или ДAБЕ, е план на Мартин Кадинов и придвижването #гудгейм, което цели да разпространява гейминга или на български казано  - играенето на игри, като положително и градивно занятие. Самото име на " Гуд гейм " е привет в игрите, който значи " Добра игра " - кратко GG. 

Мартин е създател на компанията TDB Play, която прави някои от най-известните гейминг маратони и фестивали в България и прилежащи страни. 

„ Дебъгването " на настоящия български език, съгласно Мартин Кадинов има цел да събере известни думи, които нямат еквивалент в българската тирада, само че са се трансформирали в неразделна част от актуалната поп-култура и неофициалното другарство.

Символично стартира на един от най-светлите български празници, Денят на светите братя Кирил и Методий, с някои от най-известните думи, произлезли от света на видео игрите, с цел да даде началото на първия гейминг речник на български език.

Гличвам, рейджвам, лагвам, трайхардвам - в случай че играете, сигурно знаете какво значат - забивам, нервирам се, бавя се, престаравам. Ако вие не знаете, цяло едно потомство живее и приказва по този начин. 

" Все повече бизнеси осъзнават и категоризират гейминга като актив, изключително в софтуерните компании. Към днешна дата би трябвало съвсем да няма компания, която в процеса по наемане на нови хора  да не задава въпроса “Играете ли игри и какви? ” ", споделя Мартин. Самият той се дефинира като. 

цели да облече концепциите ни в модерни думи, тъй като те постоянно остават неразбрани за част от хората, с които поддържаме връзка директно или непряко. Грешката, която попречва разбирането на един и същи език, е бъг във взаимоотношенията. А с цел да работи една система дейно, тя би трябвало да е изчистена от бъгове. Това е една от задачите на ДАБЕ, или другояче казано да дебъгнеш настоящия български език, с цел да се разбираме по-добре, коментират концепцията си основателите на плана. 



Желаещите да вземат участие в него ще могат да изпращат своите думи до септември 2022 година, а по-късно ще имат опцията да гласоподават кои от тях да станат част от неофициалния гейминг речник.

С това уредниците се надяват да провокират полемика в обществото, която да обогати знанията и да усъвършенства връзката посред ни - изключително тази сред поколенията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР